Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El mosso acusat de rebentar un ull a un jove aŀlega que no va ser l'únic agent que va disparar bales de goma

L'agent acusat, davant el tribunal

Oriol Solé Altimira

L'antiavalots dels Mossos d'Esquadra acusat de deixar sense ull a un jove amb una bala de goma ha al·legat davant el tribunal que no va ser l'únic agent que va disparar a la zona de l'agressió. En la seva declaració com a acusat, l'escopeter de la policia autonòmica ha reconegut que, per ordre del seu caporal, va efectuar “trets amb salva [sense projectil]” i d'una bala de goma a la zona on es trobava la víctima, Òscar Alpuente. No obstant, ha indicat que no va ser “l'únic” agent que va disparar.

La tàctica utilitzada per l'agent en el judici que ha arrencat aquest dimecres a l'Audiència de Barcelona no té altre objectiu que la seva absolució. Si els jutges no poden determinar amb claredat que l'agent va ser l'autor del tret que va mutilar Alpuente, han d'exculpar-lo. Sembrar la confusió és el primer pas perquè el tribunal apliqui el principi in dubio pro reo (en cas de dubte, a favor de l'acusat). És la mateixa estratègia amb la qual els dos antiavalots d'un altre cas de bales de goma, el d'Ester Quintana, van aconseguir l'absolució.

L'acusació particular exercida pel jove és l'única part que acusa l'agent. Demana tres anys de presó per un delicte de lesions i l'assenyala com l'autor del tret que va deixar sense ull a Alpuente davant de l'edifici de la Borsa del Passeig de Gràcia la matinada del 28 de maig del 2009 després de la celebració del triplet aconseguit pel FC Barcelona. La Fiscalia, per contra, no sol·licita cap pena perquè creu que la lesió que va patir Alpuente va ser fortuïta i d'autor desconegut.

A preguntes del fiscal, l'escopeter acusat, que la nit dels fets formava part de la furgoneta Drago 110, ha indicat que va disparar salves i una bala de goma direcció muntanya per ordre del seu caporal. “No vaig ser l'únic que va efectuar trets”, ha afegit, llançat així sospites sense concreció sobre l'altre escopeter de la seva unitat i sobre els de la Drago 111, l'altra furgoneta que va parar davant de la Borsa.

“Hi havia molta distància”, ha indicat l'antiavalots quan l'advocada d'Alpuente li ha preguntat si el tret es va efectuar a la distància reglamentària de 50 metres. Així mateix, l'acusat ha explicat que en el moment dels fets “hi havia barricades” al carrer Diputació, tot i que ha reconegut que les imatges de les càmeres de seguretat de la Borsa mostres que la zona estava tranquil·la i que hi havia gent passejant. “En el moment no ho vaig veure”, ha matisat.

Un altre escopeter va poder disparar

Per la seva banda, el caporal de la unitat de l'agent acusat s'ha sumat a la cerimònia de la confusió i ha indicat que “és possible” que fossin dos escopeters els que disparessin, ja que ell va donar l'ordre. No ha recordat les parades que van efectuar les dotacions policials però, en línia amb l'acusat, sí que ha fet esment a “disturbis i barricades” a la zona.

Per contra, Alpuente i els dos amics que l'acompanyaven aquella nit han negat que hi hagués incidents en el moment dels fets. “No hi havia aldarulls. Des d'abans de la Gran Via que no vam veure cap aparador trencat”, ha afirmat un company de la víctima. Tots tres han explicat que l'actuació policial es va produir després que un desconegut, que anava sense samarreta, llancés una ampolla de cervesa a les furgonetes policials.

“Un vianant va assenyalar el brètol i va dir 'compte que carreguen'”, ha indicat un testimoni. Cap dels tres ha recordat veure quin agent va disparar Alpuente. Els seus dos amics van sentir dos o tres trets, però en veure desencotxar les furgonetes van córrer a refugiar-se darrere d'un quiosc. Quan van tornar a veure el seu amic, Alpuente ja tenia la cara “plena de sang”.

La víctima ha explicat que va veure baixar a “quatre o cinc” agents de les furgonetes i que es trobaven a menys de 20 metres seu. “Després només vaig notar l'impacte i la sang”, ha afegit. Alpuente és una de les set persones que han perdut un ull per culpa de les bales de goma a Catalunya des del desplegament dels Mossos el 2005. El seu cas va passar sota el Govern tripartit i amb Joan Saura (ICV) com a conseller d'Interior. El judici quedarà vist per a sentència aquest dijous sense aclarir quin agent dels Mossos d'Esquadra va deixar sense ull Òscar Alpuente.

Etiquetas
stats