Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel se prepara para una ofensiva en Rafah mientras el mundo mira a Irán
EH Bildu, una coalición que crece más allá de Sortu y del pasado de ETA
Opinión - Pedir perdón y que resulte sincero. Por Esther Palomera

Els manters de Barcelona esperen un estiu tens tot i els plans d'inserció d'Ada Colau

Els venedors ambulants encaren l'estiu, la principal campanya de venda

Yeray S. Iborra

Més calor, més turistes, més manters. Aquesta seqüència es repeteix a Barcelona des de fa alguns estius, però l'any passat va tenir el seu moment àlgid. La persecució policial i les seves conseqüències en forma de detencions, agreujades pel fet que el del passat any va ser el primer període estival amb la manta penada amb presó, van portar al top manta a ser un problema polític de primer ordre.

El Govern d'Ada Colau va agafar el bou per les banyes, promovent plans d'inserció, però també saturant els espais més poblats de venedors amb policia i mobiliari (el cas de l'skatepark que va descongestionar la Barceloneta).

De nou a les portes de l'estiu, la versió sobre què passarà als carrers de Barcelona amb l'arribada de la calor i més turistes és contraposada. Per al Sindicat Popular de Venedors Ambulants serà un nou estiu tens. A hores d'ara de l'any passat el sindicat ja va predir que Colau preparava el terreny per la “mà dura”.

Segons el col·lectiu, les sensacions aquest any són semblants. De fet, asseguren que la tensió no ha baixat ni tan sols a l'hivern: durant la campanya de Nadal els venedors van denunciar l'assetjament policial a la Plaça de Catalunya i els voltants , focus de concentració de venedors quan el passeig marítim de la ciutat no té visitants.

Més optimista es mostra l'Ajuntament de Barcelona, que aquest any no farà una campanya publicitària contra la compra d'objectes a la venda, perquè se sumarà a la que proposarà la Generalitat de Catalunya, amb la qual ha tingut trobades en el marc de les reunions interadministratives proposades pel Síndic de Greuges . L'Executiu de Colau vaticina polítiques “graduals”, en funció de quants manters es desplacin a la capital catalana els mesos d'estiu. L'any passat es van explicar fins a 800.

Nova figura: gestors de carrer

Aquestes polítiques seran les mateixes que l'any passat, excepte una novetat. Si bé l'ocupació de l'espai amb més presència policial serà un dels pilars, com ja va avançar a les portes de Setmana Santa el tinent d'alcaldia Gerardo Pisarello, el consistori comptarà també amb gestors de conflictes al carrer.

La proposta dels gestors servirà per intervenir amb veïns i comerciants de manera molt més precisa, ja que, si bé és possible que els grans grups de manters tornin a aparèixer en unes setmanes, per ara els venedors –segons constata l'Ajuntament– operen de manera “deslocalitzada”. El consistori espera que el treball dels gestors als carrers pugui esbandir part del conflicte.

Xarxes de solidaritat entre manters

Un altre dels punts de discrepància entre el Sindicat Popular de Venedors Ambulants i el consistori és el dels plans d'inserció que el Govern d'Ada Colau ha posat en marxa per treure de la venda als manters. Segons dades de l'Ajuntament, només nou de 54 persones participants en els plans d'ocupació oferts a Mercabarna no han pogut regular la seva situació per culpa dels antecedents policials. “Abans o després aclarirem cada situació”, diu un portaveu municipal.

El col·lectiu de venedors va lloar en el seu dia l'esforç de l'administració local però lamenta la “lentitud” del procés, motiu pel qual hi hauria persones participants d'aquests plans que a hores d'ara estarien plantejant-tornar a la manta. Pel que fa a les 15 persones que actualment formen la cooperativa de venedors Diomcoop –impulsada costat de l'Ajuntament de Barcelona per vendre productes de proximitat en fires i mercats– també s'espera que la seva situació es regularitzi en breu, ja que acaben de lliurar els seus papers.

Amb la idea de no deixar la supervivència del col·lectiu a l'ajuda institucional, els manters van anunciar el passat mes d'octubre la creació de la seva pròpia cooperativa per seguir “lluitant al carrer”. Aquesta cooperativa, que encara busca seu, vol ser un espai de suport jurídic i també cultural per als venedors. En la línia de treballar conceptes com solidaritat, l'antiracisme i la descolonialització, els manters estan programant trobades amb líders de moviments pels drets de les persones negres.

Personalitats com Bob Brown, fundador dels Black Panthers americans, ja van compartir amb ells la seva experiència de lluita. Ara els venedors ambulants de Barcelona han rebut a un dels membres de la Cooperativa Jackson a Mississippi, Kali Akuno, que lluita per la cooperació entre afrodescendents.

No ha estat l'única trobada d'aquest tipus, també el projecte Black Barcelona s'ha reunit amb el Sindicat. L'objectiu passa per teixir “xarxes de solidaritat” davant el que pugui venir. I l'estiu, a part de calorós, pinta conflictiu, segons els venedors ambulants de Barcelona.

Etiquetas
stats