Una sèrie de batudes en locals d’ambient durant el dia de l’Orgull encenen els ànims del col·lectiu gai
Han passat dos dies i les persones que ho van viure encara no entenen què va succeir ni, sobretot, quin era l’objectiu dels Mossos d’Esquadra. “Va ser com les imatges que surten per televisió de policies entrant en columna dins la casa d’algú a qui volen detenir”, explica el Jaume, un dels testimonis. Ell era dins, prenent una copa tranquil·lament. Eren les tres de la matinada i hi devia haver una cinquantena de clients com ell al local, el conegut bar d’ambient barceloní del carrer Robadors 'La Bata de Boatiné', al barri del Raval. Ja quedava poc per tancar i per posar punt i final a una jornada de reivindicació i d’orgull gai. Era un dia especial.
El que no sabien els clients de La Bata era que entre ells, en aquell moment, hi havia dos agents de paisà que formaven part d’un operatiu que estava a punt d'engegar. Només faltaven uns segons. Quatre furgonetes dels Mossos d’Esquadra van arribar de sobte al carrer Robadors, al cor del Raval. Tots tenien clar el que havien de fer. Es movien amb rapidesa. De seguida es van dividir en grups per fer un cordó i controlar el carrer i per entrar al mateix temps a dos locals diferents: el 23 i La Bata Boatiné. Operacions similars es van dur a terme en altres locals, també d'ambient, com el bar Cangrejo.
En el cas de La Bata, per entrar-hi cal tocar primer el timbre i esperar que el propietari obri, però els agents van optar per esbotzar la porta. Tenien pressa. “De cop i volta va començar a entrar una columna de Mossos amb cascs i armilles, serien uns 20, era surrealista. La gent es va posar nerviosa”, explica el Pau, un altre client, que denuncia que tot plegat va ser “molt violent”. En aquesta operació no van escorcollar ningú i a la majoria ni tan sols els van demanar la documentació. El Pau està convençut que es tracta “d’un esglaó més en l’estratègia repressiva” contra el col·lectiu de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals. I afegeix que té clar que l’objectiu d’aquesta operació “totalitària” era “espantar”.
A l’únic a qui van demanar la documentació va ser al propietari de La Bata, al Miquel, que està convençut que la violència utilitzada pels agents responia a qüestions d’“homofòbia”. Fa només quatre mesos que l’Ajuntament de Barcelona li va fer una inspecció. “No té sentit tot aquest dispositiu només per demanar-me un document”, va explicar. Mentre els agents li demanaven els documents, els clients van començar a demanar als policies el número de placa, ja que, segons denuncien, no lluïen la identificació A continuació, els Mossos van fer sortir al carrer els clients, que es van quedar prop del local per assegurar-se que al propietari no li passava res. També van aprofitar per avisar per telèfon a Eugeni Rodríguez, el president de l'Observatori Contra la Homfòbia.
Lluny de sentir-se protegits per l’arribada dels Mossos, tots els clients consultats asseguren que es van sentir “intimidats” en tot moment. Tots dos locals són petits i molt estrets i entre que hi havia més gent de la habitual, ja que celebraven el dia de l’orgull gai, i que hi havia una vintena d’agents a dins, hi va haver moments d’angoixa. Segons explica el propietari, quan els clients ja eren fora, els agents van fer introduir al bar un gos policia per buscar-hi droga, però l’animal no va detectar res i van marxar.
Al local del costat, el el 23, l’operació es va torçar encara més i, segons les fonts consultades, almenys dues persones van ser colpejades per la policia i fins i tot asseguren que un va ser apallissat per tres agents, tal i com va denunciar el setmanari La Directa. Els afectats ja preparen la denúncia i un advocat s’ha ofert per portar el cas.
A pocs carrers d’allà, els agents antiavalots de la Guàrdia Urbana van fer intervencions similars en altres locals, alguns també d’ambient, com el Cangrejo. Els clients també asseguren que es van sentir “intimidats” i que mai havien vist una batuda similar. Alguns fins i tot es van pensar que formava part de l’espectacle i que, en qualsevol moment, tornaria a sonar la música i els agents, que havien ocupat tota la tarima, començarien a fer un striptease. Però no va ser així.
“Sense cap incident”
“Sense cap incident”Els Mossos d’Esquadra van enviar ahir una nota de premsa explicant que es tractava d’un “dispositiu de seguretat ciutadana en l’àmbit de l’oci nocturn” i que es va dur a terme “sense cap tipus d’incident”. Durant l’operació van entrar a sis locals i van detenir a 11 persones: 6 per portar droga a sobre, quatre per delictes de furt i una per requeriment judicial. Aquest tipus d’operacions, segons fonts dels Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Urbana, són rutinàries i va ser una “coincidència” que es fessin en locals d’ambient el dia de l’orgull gai. També van explicar que si entren tant de pressa és per evitar que si algú porta droga tingui temps per desfer-se’n d’ella i que si van amb cascs i armilles és perquè “hi ha gent que pot respondre malament a l’entrada de la policia”.
La CUP s’ha compromès a demanar explicacions al Parlament sobre aquest tipus d’operacions policials.