eldiario.es

9

CATALUNYA

Les entitats socials reclamen el desbloqueig urgent de la renda mínima d'inserció

Les restriccions en l'accès generen desatenció i agreugen les situacions de pobresa i exclusió

El traspàs a Empresa i Ocupació deixa sense referents ni informació per atendre les demandes

El dia a dia de milers de catalans depèn dels diners que reben de la de renda mínima d'inserció. Per aquest motiu, reproduïm a continuació el comunicat emès per les entitats catalanes d'acció social per exigir al Govern el desbloqueig del programa.

Davant l'increment de situacions crítiques de precarietat, pobresa i exclusió que estem vivint, les entitats socials que treballem amb col·lectius vulnerables reclamem el compliment dels compromisos del Govern i el Parlament en relació a la reforma del programa de Renda Mínima d’Inserció, que inclouen la presentació d’una proposta de nova llei abans que acabi l’any.

La convocatòria avançada d’eleccions ha aturat el procés i, amb el traspàs de la titularitat i la gestió del programa al departament d’Empresa i Ocupació –fins ara compartit amb Benestar Social i Família—, les entitats ens trobem sense referent ni informació. La falta de transparència ens impedeix donar una resposta adequada a les demandes que ens arriben i dia a dia veiem com s’afebleixen els drets reconegutsde les persones i com se’ls nega la possibilitat de rebre l’ajut que necessiten per viure dignament.

Per evitar que les situacions de precarietat i pobresa s’agreugin, cal abordar amb urgència el col.lapse del programa. A dia d’avui no s’han resolt les demandes de l’any 2011,s’acumulen expedients aprovats “pendents de nòmina” –que no reben cap ajut malgrat tenir reconegut el compliment dels requisits— i només s’incorporen al programa casos d’extrema necessitat. Els expedients denegats i recorreguts no reben cap resposta.

Per altra banda, no compartim el plantejament del Departament d’Empresa i Ocupació que considera la RMI com un recurs destinat únicament a persones amb competències per incorporar-se al mercat laboral, ja que aquestainterpretació restrictiva deixa en situació de total desemparament moltes persones i obvia la complexitat i la no linealitat dels processos d’inserció. La pretensió de fixar etapes  tancades que no preveuen la simultaneïtat i la integració de diferents serveis d’atenció reflecteix un desconeixement de la realitat que dificulta enormement la millora del programa.

En aquest sentit, les entitats socials creiem que no és convenient compartimentar i que, sobretot, cal donar resposta a les persones amb majors dificultats i treballar el desenvolupament de les competències socials i laborals de forma integrada.

De cara a la propera legislatura i a la formació d’un nou Govern, volem deixar constància que assumir la responsabilitat de garantir una vida digna significa preveure i assegurar les partides pressupostàries necessàries per donar efectiu compliment als drets socials i de ciutadania de tota la població.

Muy Bien, has hecho Like

¿Qué tipo de error has visto?
¿La sugerencia que quieres realizar no está entre estas opciones? Puedes realizar otro tipo de consultas en eldiario.es responde.
Error ortográfico o gramatical Dato erróneo

¡Muchas gracias por tu ayuda!
El equipo de redacción de eldiario.es revisará el texto teniendo en cuenta tu reporte.

Comentar

Enviar comentario

Comentar

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha