La marea blanca cobreix Barcelona en una de les concentracions més multitudinàries en defensa de la sanitat pública que es recorden a Catalunya. A la crida de la Plataforma pel Dret a la Salut i la Plataforma Sindical Unitària hi han respost milers de manifestants -fins a 50.000, segons els organitzadors-, majoritàriament treballadors de la sanitat -infermers, administratius, metges i auxiliars-, però també alguns pacients, afectats a la vegada per les retallades que des de fa més de dos anys ve aplicant la Generalitat al sector.
La protesta, que comptava amb el suport de l'ampli ventall de sindicats de la sanitat, així com d'alguns partits polítics, ha recorregut els carrers de la ciutat des de plaça de Catalunya fins a la plaça de Sant Jaume, en un ambient tan festiu com reivindicatiu, on s'han corejat els lemes ja escoltats en altres ocasions:. “Retallar en sanitat és assassinat”, “més treballadors, i menys gestors” i “sanitat, estructura d'Estat” han estat alguns dels lemes més repetits.
La lluita en defensa de la sanitat pública a Catalunya gira al voltant de tres eixos que encenen per igual els ànims dels treballadors de bata blanca: l'onada de retallades pressupostàries, plasmada sobretot en les reduccions de plantilla i de salaris, la privatització, que amenaça la gestió d'alguns dels grans hospitals i que ja està introduint-se als centres d'atenció primària, i la corrupció, que ha esquitxat a diferents corporacions sanitàries catalanes en els últims anys.
“Estem farts, molt cansats”, resumia Joaquín Jiménez, infermer a l'hospital Can Ruti de Badalona des de fa tretze anys. “En els últims anys he perdut entre el 15 i el 20% del meu poder adquisitiu, treballo més hores i tinc menys dies de festa”, es queixa, conscient que aquest 2013 els funcionaris seguiran patint les conseqüències dels ajustos, tal com va reconèixer aquesta setmana el Govern, que ja va avançar que els suprimirà la paga extra. No obstant això, Jiménez assegura que la principal preocupació del sector no són les condicions laborals, sinó la pèrdua de qualitat en l'atenció als pacients. Per això, segons ell, “falten usuaris” en la manifestació d'aquest diumenge.
En la mateixa línia s'expressaven Margarida López i Paquita Extremera. Tot i haver vist com reduïen els seus sous i incrementava el seu volum de treball, aquestes auxiliars de l'Hospital Sant Joan Despí Moisès Broggi (Barcelona) asseguren que el principal motiu que les ha portat a la concentració és la situació de “perill” en què es troba la sanitat -“fins ara”- pública i universal. Així doncs, apel.len als pacients per defensar també els seus drets, i critiquen amb duresa a la Generalitat per haver aplicat el copagament en els medicaments i el Govern central “per voler excloure els immigrants d'un sistema que hauria de ser de tots i per a tots”.
La marea torna a Madrid i s'estén per desenes de ciutats
La manifestació a Barcelona estava emmarcada dins d'una jornada de defensa de la sanitat pública que comptava amb marxes a desenes de ciutats de tot l'Estat espanyol. A Madrid, abanderada de la marea blanca el darrer any a causa de les vagues i protestes derivades de les amenaces de privatització, les bates blanques han tornat a sortir al carrer. També ho han fet a Albacete, Logronyo, Tolosa, Segòvia, Toledo, Almansa i Conca, entre altres municipis.