Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El desallotjament de Can Vies acaba amb durs altercats i càrregues policials

Furgones dels Mossos a la carretera de Sants al pas de la manifestació / Enric Català

João França / Pau Rodríguez / Enric Català (fotos)

Barcelona —

La manifestació de rebuig al desallotjament d'aquest emblemàtic centre okupat barceloní ha acabat amb dures càrregues policials, atacs d'encaputxats a la premsa i un atac dels Mossos d'Esquadra a la redacció del setmanari La Directa

Els Mossos d'Esquadra han tapiat aquest dilluns el CSA Can Vies, un centre social okupat emblemàtic -més de 17 anys de vida- del barri de Sants de Barcelona. Un dia després de les eleccions europees, la policia s'ha presentat a mig matí en aquest edifici propietat de Transports Metropolitanes de Barcelona i ha començat un desallotjament que ha durat fins a les 18 h aproximadament, quan ja havien sortit les 11 persones que resistien a dins.

Hores després ha començat una manifestació de rebuig a l'operatiu policial, que un cop acabada ha anat seguida per durs altercats pels carrers del barri de Sants. Un grup d'encaputxats ha bolcat contenidors i ha calat foc a una Unitat Mòbil de TV3, a més d'atacar alguns periodistes que anaven identificats com a tals. Després d'aquests incidents els Mossos d'Esquadra han començat a carregar contra els manifestants.

S'ha fet de nit en aquest barri barceloní mentre les furgonetes dels antiavalots anaven llançades amunt i avall per la carretera de Sants i per alguns dels carrerons del barri. Els agents han protagonitzant en algunes ocasions dures càrregues contra manifestants que ja es retiraven cap a casa; en altres casos han respost a atacs que rebien de grups d'encaputxats, que els llençaven pedres i d'altres objectes contundents.

Quan els incidents ja es dissolien, una unitat dels Mossos d'Esquadra s'ha presentat a la llibreria cooperativa La Ciutat Invisible -seu també del setmanari La Directa- i ha destrossat els vidres. La redacció d'aquest setmanari es troba al mateix barri, al carrer Riego.

Les càrregues policials han posat punt i final a una manifestació que ha congregat diversos centenars d'activistes i veïns del barri, i que ha recorregut pacíficament i sota la pluja la distància que separa el centre social de l'Estació de Sants. Ja de tornada, quan la protesta es donava per acabada, han començat els aldarulls.

Un llarg desallotjament

Un llarg desallotjament

17 anys després de l'okupació els Mossos d'Esquadra han entrat aquest dilluns al migdia a desallotjar el centre social autogestionat Can Vies al barri de Sants de Barcelona. A la una del migdia, en el moment de l'arribada del desplegament policial –que inclou una grua i un helicòpter– hi havia onze activistes a l'interior de l'edifici disposats a resistir el desallotjament, per al qual hi havia una data oberta al llarg d'aquest mes. Després de vàries hores de desallotjament, la policia ha tret l'última persona que hi quedava poc abans de les 19h i els operaris que els acompanyaven han procedit a tapiar les portes i a desballestar el terrat de l'edifici.

Fora, a la Plaça de Sants s'han reunit més de dos centenars de persones per mostrar el seu suport, veïns del barri i activistes de diverses edats, des d'alguns dels que van ocupar Can Vies fa 17 anys i fins a joves estudiants, que aixecaven una pancarta davant el cordó policial, fet que ha provocat algunes empentes per part dels Mossos. Després de dues hores davant el cordó, la concetració s'ha dividit per tallar tots els accessos a la Plaça de Sants en senyal de protesta. Mentrestant, convoquen una manifestació a les 20h davant l'Estació de Sants.

Els activistes resistents han anat sortint progressivament, sense que hi hagués detencions, i han estat rebuts amb aplaudiments i crits de solidaritat. Dues d'elles sortien encara fortament lligades entre elles pels braços com a part de l'acció de resistència. Altres dues persones han resistit fins al final de la tarda lligades dins un búnquer de formigó amb 15 bombones de butano a l'interior per evitar que la policia fes servir eines perforadores, segons explica en un vídeo el setmanari Directa.

Les persones concentrades a l'exterior han estat especialment crítiques amb el fet que el desallotjament s'hagi efectuat l'endemà de les eleccions europees. Els concentrats han dirigit crits contra el PSC i CiU, els dos partits que han passat pel consistori i amb els que van intentar negociar la permanència a l'edifici que pertany a Transports Metropolitans de Barcelona.

La plataforma en suport de Can Vies, que agrupa dos centenars de col·lectius, estava en negociacions amb el districte de Sants-Montjuïc per trobar una sol·lució, però l'única alternativa que oferia l'ajuntament era que abandonessin l'edifici per tal que el poguessin rehabilitar, i llavors les entitats podrien tornar a utilitzar-lo a través d'un acord.

Pau Guerra, de l'assemblea de Can Vies, explica que van considerar que aquesta proposta era “una maniobra” per fer-los fora. “L'edifici no necessita rehabilitació, portem 17 anys treballant-hi, i no ens han concretat quina mena d'acord tenien pensat”, assegura, i afegeix que el consistori tampoc va fer esment a cap canvi en el pla urbanístic del barri, que preveu l'enderrocament de la finca.

Etiquetas
stats