Les entitats independentistes entren en la campanya municipal amb un acte massiu al Sant Jordi

L'acte convocat per Ara És l'Hora al Palau Sant Jordi de cara a les municipals / ENRIC CATALÀ

Les entitats independentistes volen convertir el 24 de maig en la primera volta del "plebiscit" del 27-S. L'ANC, Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) han recorregut a allò que millor saben, reunir multituds, per demanar el vot a les municipals a favor de les candidatures que han signat el manifest "Ajuntaments per la Independència". El Palau Sant Jordi s'ha omplert gairebé al complet en un acte massiu amb què la marea independentista ha reclamat un cop més el seu espai a les urnes, aquesta vegada des de l'àmbit municipal.

La presidenta de l'Assemblea, Carme Forcadell, ha recalcat la necessitat de tenir "el màxim nombre d'ajuntaments, consells comarcals i diputacions" per fer possible la República Catalana. "Aquest és el repte més transcendental de la nostra història", ha assegurat grandiloqüent Forcadell, "si anem junts institucions i societat civil, ho farem possible". La presidenta de l'entitat ha trufat el seu discurs de referències a les candidatures de les formacions independentistes, i fins i tot s'ha permès fer gestos de complicitat als Capgirem de la CUP i als Guanyem (ara "En Comú"), una de les llistes dels quals, la de Badalona, va signar ahir a favor del manifest comprometent-se amb la independència. "No hi haurà cap govern ni Estat que ens pugui frenar, que pugui evitar que el 27-S capgirem la història, guanyem i proclamem la llibertat de Catalunya", ha subratllat.

L'acte, anomenat "Tornen les urnes, tornem al carrer" ha viscut el seu moment cim quan s'ha desplegat un mosaic amb la Senyera i una gran pancarta amb el lema "Fem la independència des dels Ajuntaments". Candidats a alcaldes i regidors dels municipis han estat protagonistes d'un esdeveniment destinat a introduir la independència en l'agenda de la campanya a les properes eleccions. La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha demanat que "aquestes municipals Catalunya s'ompli d'independència". "Volem fer un reconeixement als alcaldes i regidors que el passat 9-N se la van jugar perquè la gent pogués votar. Aquell dia els ajuntaments van estar al costat de la societat civil", ha assegurat Casals.

Conduït pel presentador Quim Masferrer, l'esdeveniment ha començat poc després de les 20:30 amb un homenatge al cantant Ovidi Montllor, de qui el passat mes es van commemorar els 20 anys de la seva mort. El palau Sant Jordi ha acollit prop de 16.000 persones, però la promesa d'omplir l'Anella Olímpica s'ha quedat a menys. Per un escenari atrezzat amb el nom de tots els 947 municipis catalans han anat passant independentistes significats com el jutge Santiago Vidal, el president de l'AMI, Josep Maria Vila d'Abadal, o el periodista Antonio Baños. L'últim, membre de la plataforma d'independentistes de castellanoparlants Súmate, ha estat qui més clarament ha vinculat la voluntat sobiranista amb els drets socials.

"Catalunya serà lliure si la vida dels catalans és digna", ha afirmat Baños durant la seva intervenció. A un mes de les eleccions, l'esdeveniment ha volgut tenir un marcat caràcter social, una nota que la campanya Ara És l'Hora ha decidit potenciar per ampliar la seva base social. Després del 9-N, l'optimisme independentista no va evitar que molts cercles sobiranistes arribessin a la reflexió que el moviment necessitava uns 300.000 vots per tenir majoria en un eventual referèndum. "El proper Onze de Setempre veniu a casa, veniu a la Meridiana", ha recordat Baños, descrivint algunes de les lluites socials que han tingut lloc a la via que connecta els barris populars amb el cor de la ciutat.

Etiquetas
Publicado el
24 de abril de 2015 - 23:06 h

Descubre nuestras apps

stats