Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Herrera crida a crear una alternativa d'esquerres que doni sortida a la mobilització social

Herrera advierte del riesgo de que las prisas con la consulta puedan "reventar" el proceso

Pau Rodríguez

Barcelona —

Joan Herrera, coordinador nacional d'ICV, ha fet una crida aquest dimarts a canalitzar tota l'energia desplegada en les mobilitzacions socials als carrers per construir una “alternativa de govern” des de l'esquerra. En la presentació del seu llibre Quanta desigualtat pot suportar la democràcia? (RBA), Herrera ho ha deixat clar: “No volem una alternativa per resistir, sinó per governar; per guanyar”. I per això ha admès que caldrà treballar en un projecte comú, basat en la “unitat”, amb els moviments socials i el sindicalisme.

D'aquesta manera ha aprofundit Herrera en la proposta de front d'esquerres que ja va sortir de l'últim Consell Nacional de la seva formació, durant el qual es va convocar una assemblea amb activistes i sindicalistes per al mes de gener. Segons Herrera, cal establir sinergies des de la política institucional amb els moviments socials com ja va passar a Amèrica Llatina en els 90, però sense renunciar al que ha anomenat el “sí ens representen”, és a dir, que la “representativitat” i la “intermediació” poden seguir sent vàlides, amb els canvis que calguin.

Per aconseguir-ho -per recuperar “l'aritmètica del carrer”, segons ha dit-, el colíder d'ICV admet que faltarà “generositat” per part de la formació, a més d'abandonar certs tics de “maquinària electoral”. De fet, durant la presentació del llibre -una conversa amb el periodista Toni Marín-, Herrera ha entrat a valorar l'etapa del tripartit -la primera i única alternativa que hi ha hagut a CiU- amb certa autocrítica: “Vam cometre el pecat de confondre accés al Govern amb accés al poder, sense acceptar que necessitàvem la pressió social, una demanda social que ens marqués l'agenda”, ha declarat.

Segons el polític, aquest el front d'esquerres ha de servir per evidenciar que “el discurs únic de Mas i Rajoy de que no hi ha alternativa no és cert”. Herrera assegura que hi ha marge per avançar en polítiques redistributives i de major participació democràtica. “Espanya no és dels països més pobres d'Europa, però sí el segon amb més desigualtat, el que significa que hi ha un camp de millora extraordinari”, ha sentenciat.

“Qui no entengui la gestió dels temps pot rebentar el procés sobiranista”

Herrera també ha parlat de la consulta sobiranista. “Qui no entengui la gestió dels temps pot rebentar el procés”, ha advertit, en relació a les filtracions sobre possibles preguntes i a la pressió d'alguns partits per definir-la. Segons Herrera, abans de parlar de la pregunta i la data -que haurien d'estar fixades abans de final de curs-, cal anar al Congrés a demanar l'autorització del referèndum sense fissures entre els partits, perquè si no “farem el ridícul”. Però això no li ha impedit avançar que la posició d'ICV-EUiA, la coalició que lidera al Parlament, serà la defensa d'una pregunta “clara i inclusiva”.

Per a Herrera, la “centralitat del catalanisme” està avui en el dret a decidir, no en l'independentisme. Ni tampoc fora del consens per la consulta, en un clar missatge al PSC, de qui lamenta que “està renunciant a ser una alternativa per al país”. A la sala hi havia més d'un diputat socialista.

També s'ha referit Herrera a les informacions publicades a El Mundo referides a una suposada proposta de pregunta de Mas als partits, que giraria a l'entorn de si Catalunya ha de ser un Estat sobirà. El portaveu parlamentari d'ICV-EUiA ha negat rotundament que hagi existit la proposició.

Etiquetas
stats