Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Junts pel Sí i la CUP proposen crear una comissió al Parlament sobre el procés constituent

Sessió d'Investidura al Parlament de Catalunya de Carles Puigdemont.

Oriol Solé Altimira

Després de tres mesos de negociacions, la legislatura catalana ha començat a caminar amb una aposta dels partits independentistes per abordar la nova etapa que, al seu parer, es va obrir a Catalunya el passat 27-S i que permet avançar cap a la independència. Junts pel Sí i la CUP han proposat aquest divendres la creació d'una comissió legislativa al Parlament sobre la transició nacional i el procés constituent. L'única formació que ha mostrat el seu suport, amb matisos, a la iniciativa, és Catalunya Sí que es Pot, mentre que Ciutadans, PSC i PPC l'han rebutjat de ple.

A les reunions de la Mesa i de la Junta de Portaveus del Parlament d'aquest divendres s'han evidenciat les discrepàncies sobre la creació de la comissió, que en el fons mostren la divisió de la càmera al voltant del procés sobiranista. Ciutadans, PSC i PPC han avisat que, de crear-se una comissió legislativa d'aquestes característiques, podria ser anul·lada pel Tribunal Constitucional. Catalunya Sí que es Pot, per la seva banda, està disposada a donar-li suport però només si és una comissió d'estudi.

La cambra catalana ja va mostrar l'allunyament de les postures entre els partits en la votació sobre la resolució d'inici del procés d'independència, que va comptar amb el suport dels 72 diputats que sumen JxSí i la CUP, i el rebuig rotund dels 63 representants dels altres partits. En aquesta votació les dues formacions independentistes van unir esforços malgrat mantenir, per aquelles dates, diferències importants no només sobre qui havia d'ocupar la presidència de la Generalitat, sinó també en polítiques socials.

Encara que l'oposició ho critiqui amb duresa, la majoria independentista del Parlament seguirà desplegant el programa de JxSí cap a la independència, més després de l'acord amb la CUP. L'entesa en altres esferes, com la dels pressupostos, no està tan clara. La consellera de presidència, Neus Munté, ha admès aquest divendres que l'estabilitat parlamentària “no està garantida al 100%”, encara que ha assegurat que l'acord entre JxSí i la CUP busca tenir-la.

Quin contingut tindrà la comissió? La portaveu de JxSí, Marta Rovira (ERC), ha explicat que versarà sobre les lleis de transitorietat jurídica -per fer el trànsit de la legalitat actual a la futura catalana- i la de procés constituent. La republicana no ha descartat que, com proposa SíQueEsPot, la comissió pugui ser d'estudi, en lloc de legislativa. El portaveu de la plataforma d'esquerres, Joan Coscubiela, ha considerat que una comissió d'estudi “té més sentit” ja que garantiria la seva “perdurabilitat en el temps”.

La resta de l'oposició ha mostrat el seu rebuig rotund a la iniciativa. El portaveu adjunt de Ciutadans, Fernando de Páramo, ha rebutjat donar suport a la comissió, sigui en el format que sigui, perquè creu que no s'han de destinar recursos ni temps a “dividir els espanyols”.

Per part del PSC, Eva Granados ha demanat no perdre el temps en “simbolismes i postureos” amb una nova comissió d'estudi que ja té precedents -n'hi va haver una altra en l'anterior legislatura sobre el dret a decidir. El popular Enric Millo ha lamentat que hi hagi una voluntat, al seu parer, de “buscar el conflicte permanent” amb una proposta que està “condemnada al fracàs”.

Puigdemont compareixerà el dimecres

D'altra banda, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, compareixerà dimecres que ve al ple del Parlament per explicar la composició del seu govern, segons han acordat la Mesa i la Junta de Portaveus de la cambra.

Puigdemont ho va sol·licitar aquest dijous, com és habitual després de la constitució d'un Govern, i aquest divendres la Junta de Portaveus ha acordat incloure la compareixença en l'ordre del dia del ple de dimecres, en què es votaran també les comissions parlamentàries.

Començarà amb la intervenció del president de la Generalitat, sense límit de temps, i a continuació intervindran els grups parlamentaris, per un temps màxim de deu minuts cadascun, per fixar posicions, formular preguntes o fer observacions. El president respondrà, individual o conjuntament, sense límit de temps, i els grups poden replicar durant un temps de cinc minuts. En el ple de la setmana que no s'abordarà la pròrroga pressupostària, sinó que es deixarà per al del 3 i 4 de febrer.

Etiquetas
stats