Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

El lideratge del desert d'Artur Mas

El TSJC designa a José Francisco Valls ponente de la querella fiscal por el 9N

Julia Sousa

0

Artur Mas ha posat en pràctica segurament les teories sobre lideratge de Bridges i Mitchell, dos experts nord-americans en desenvolupament del lideratge i autors d'un estudi que ells van batejar com “Lliçons del desert”. I, no en va, quan el president de la Generalitat va ser convidat a donar una conferència a Esade el 2009, al programa “Moments de Lideratge”, ell va utilitzar l'expressió de la travessia del desert; aleshores no feia metàfores nàutiques com ara i, sí en canvi, parlava del desert en aquests termes: “Es poden fer dos tipus de travessia del desert: amb camells i cantimplora, o sense ells. CiU no va comptar durant els set anys d'oposició amb cap refugi o plataforma de poder (ajuntaments grans, diputacions...)”. Donades les circumstàncies, Artur Mas reconeixia davant l'auditori d'empresaris i estudiants, que el més lògic era que després d'aquests set anys estiguessin morts. La raó per la qual no havien arribat exhausts a les portes de la crisi del Tripartit a la Generalitat la va defensar amb aquest argument: “Perquè CiU ha tingut un important grup de gent al costat, empenyent, molta d'ella anònima, i perquè en la arquitectura emocional del lideratge hi ha hagut sempre un mecanisme d'autodefensa per fer front a l'adversitat”.

No oblidem que uns anys abans, el 2005, Artur Mas havia donat una conferència al Palau de Congressos de Barcelona sota l'epígraf: “Dret a decidir. Catalunya sense límits”. Sens dubte, aquesta conferència va ser el tret que va utilitzar Mas per iniciar la seva “travessia del desert” i obrir el camí cap a un país sobiranista. Un camí, per tant, que parteix fa gairebé deu anys i en què, com ell reconeix, no ha estat sol.

La teoria de “Lliçons del desert” estableix una sèrie de punts per arribar a bon terme. Aquí reproduirem uns quants que s'ajusten totalment a l'estratègia que ha seguit el President de la Generalitat en els últims dos anys de govern.

- Convèncer als seguidors que cal deixar enrere l'antiga situació i deixar clar que no hi haurà marxa enrere.

- Fer “foc nou”, és a dir, crear un nou equip de gent preparada per prendre decisions en la nova situació

- Aprofitar el desert per fer i comunicar els canvis. És en el desert on resideixen els canvis més importants

- Resistir la impaciència, perquè el desert és llarg; interioritzar la serenitat, la modèstia i la humilitat

- En arribar a la terra promesa, establir un nou començament potser posant al capdavant del govern a gent diferent, amb altres competències, encara que això signifiqui violentar les expectatives d'alguns dels més lleials i compromesos durant els moments més crítics de la travessa.

Artur Mas, un cop ha superat la prova davant la ciutadania i partits pro consulta el passat 9 de novembre, llança ara una plataforma unitària que s'allunya de Convergència i més, si és possible, d'Unió. Si ens fixem, Mas ha de considerar que està a les portes de la “terra promesa” i, per tant, posa en relleu un dels últims punts de l'estudi, formar un nou govern i deixar enrere dirigents que l'han ajudat en el camí. Arribats a aquest punt, Bridges i Mitchell insisteixen que s'ha de saber molt bé comunicar el nou programa i el pla, perquè el lideratge polític triomfi. Per tant, cal esperar d'Artur Mas que a partir d'ara comenci a fer pedagogia sobre el seu projecte polític, atès que fins al dia d'avui ha seguit gairebé fil per randa els dictats d'aquesta teoria. El seu repte: saber comunicar el projecte a tota la ciutadania.

Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Etiquetas
stats