Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

El monopoli econòmic dels homes, blancs i occidentals

La Bolsa de Madrid abre con subidas y el IBEX 35 supera los 10.300 puntos

Marta Curull

Periodista i economista —

L'economia és avorrida, llunyana i està a les mans dels altres. La gran majoria de nosaltres no vivim colze a colze amb aquelles persones que mouen els fils de la macroeconomia des de despatxos institucionals d'aquí, europeus o nord americans. Que es plantegen si “rescaten” o no països sencers, restringeixen el deute, subvencionen l'agricultura o el turisme, o els bancs i aposten per serveis públics bàsics o ho deixen tot en mans del “lliure mercat”.

A més a més, també són els altres qui l’ensenyen. El monopoli de l’educació econòmica envaeix les universitats, però no només, ara, amb el programa d’educació financera a les escoles, els bancs també s’han infiltrat a l’educació bàsica. No hi ha crítica, no hi ha models alternatius; el capitalisme no és un corrent o una ideologia, és «La Veritat».

El sistema d’aprenentatge és, de fet, brillant. A tot allò que siguin despeses els posarem un nom que soni negatiu. Així doncs els salaris són costos, la inversió en educació són costos, la sanitat pública genera costos... i el que quedi per l’empresa seran beneficis, que sona molt millor! Numèricament tot serà tan fàcil com reduir al mínim els costos que, a ulls de l’alumnat emocionat amb els càlculs matemàtics, s’hauran convertit en només números i deixaran de ser l’accés a l’habitatge, a l’educació o la medicina que salvarà una vida. El llenguatge econòmic s’encarrega a poc a poc de convertir les persones en nombres, descontextualitzar de la vida real les teories, els models, les operacions, i portar-les a un pla abstracte i simbòlic que només s’ha de maximitzar per obtenir beneficis rècord.

Els qui posseeixen l’economia, a més a més, gairebé sempre són homes. No és només la bretxa salarial del 25% a l’Estat Espanyol, no és només que més d’un 70% de les dones pensionistes rebin una prestació per sota el salari mínim i que una dona aturada rebi 1.825 euros menys de mitjana cada any que un home a l’atur. És també que les dones dediquem dues hores més al dia al treball de cures i de la llar, sustentant de manera invisible la part productiva de l’economia. I és també que, entre 2009 i 2014, les polítiques d’igualtat a Catalunya rebessin un 34% menys d’un pressupost ja reduït, que les lleis per eradicar la violència masclista no es dotin de recursos i, per tant no es despleguin. I és també que a les empreses la presència femenina no arribi al 40% i a les institucions polítiques es situï al voltant d’aquest 40%. I també, gairebé no cal dir-ho, aquells que mouen els fils, són homes blancs i institucions occidentals que decideixen, fins i tot, el destí de les zones del món i com han de fer servir els recursos naturals per poder créixer, sempre és clar, en el marc de creixement que ells han inventat.

Ens fan l’economia llunyana i avorrida, però en depenen les nostres vides i, és per això que l’hem de fer nostra. Apoderar-nos-en, entendre-la, analitzar-la. I, com a periodistes, formar-nos i explicar-la, per no veure ni sentir mai més les seves paraules sense crítica ni alternativa. I provar entre totes i tots de canviar aquest model imposat que ens ofega.

Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Etiquetas
stats