Podem, ICV-EUiA i Procés Constituent ultimen un acord per anar junts a les autonòmiques catalanes
Podem, ICV-EUiA i Procés Constituent estan a prop de tancar un acord per concórrer a les autonòmiques catalanes del pròxim 27 de setembre amb la mateixa papereta. Les negociacions entre les quatre formacions de l'esquerra alternativa per formar una candidatura de confluència a imatge de Barcelona en Comú avancen a bon ritme i els punts principals del pacte podrien establir-se aquesta mateixa setmana. Segons fonts coneixedores de la negociació, el preacord està tan avançat que, si res no canvia, començarà a ser validat pels partits entre la setmana que ve i la següent.
ICV-EUiA, Podem i Procés Constituent coincideixen en la voluntat de formar una llista de confluència i en celebrar unes primàries conjuntes per elegir un candidat de consens. Segons ha pogut saber Catalunya Plural, les quatre formacions han corroborat la seva proximitat sobre diversos temes, com ara l'aposta per un procés constituent català, el model de primàries, el nom de la formació o obrir la porta a membres de les confluències locals. A partir de la setmana que ve, un cop validat el preacord en el si de cada partit, començaran les taules de treball per definir els detalls de la nova candidatura, un dels més importants serà el pes de cada moviment en la llista amb què concorrin a primàries.
Els contactes entre les formacions van començar en plena campanya municipal però, després dels bons resultats de les confluències a localitats com Barcelona, Badalona o Cornellà, Podem es va obrir definitivament a acudir a les autonòmiques amb una llista compartida. Segons indiquen fonts de Podem, la idea inicial era entrar al Parlament amb les seves pròpies forces per fer oposició, però després del 24-M, l'anàlisi ha canviat. Els sondejos que manegen els partits indiquen que una candidatura de confluència podria disputar la victòria a la llista d'Artur Mas.
El principal escull per a l'acord fins ara era el requisit de Podem d'acudir amb les seves sigles i amb el seu propi candidat que, després de les primàries de la formació, és Albano Dante Fachin. Però aquesta línia vermella s'ha anat llimant a mesura que han transcorregut les negociacions amb Iniciativa, la formació més reticent a sumar-se a la candidatura d'un altre partit, i el mateix Fachin no descarta renunciar a encapçalar la llista per facilitar la confluència. La idea que més atrau els partits és celebrar unes primàries per a confeccionar la seva llista a l'estil de Barcelona en Comú, que va triar el candidat juntament amb el seu equip.
“Ara Catalunya”, més probable que “Catalunya en Comú”
Sobre el nom de la candidatura, l'acord de mínims és que no inclogui les sigles de cap de les forces confluents. La possibilitat d'usar la marca “Catalunya en Comú” perd força, ja que Barcelona en Comú, titular del registre del nom, vol separar ambdós projectes, tenint en compte que necessitarà pactar a l'Ajuntament de Barcelona amb formacions contra les quals competirà la confluència catalana. Segons diverses fonts, “Ara Catalunya” és la denominació que genera més adhesions, encara que la decisió no s'ha pres encara.
La candidatura que es negocia entre ICV-EUiA, Podem i Procés Constituent compta amb el suport de la direcció estatal de Podem, que en les últimes setmanes s'ha obert a pactes amb forces autonòmiques, encara que ha descartat la llista conjunta amb IU. Des d'ICV, la proposta de confluència porta mesos sobre la taula, es mostren cautelosos assegurant que “tot està obert”, però destaquen que per fi s'ha arribat a una coincidència amb la resta de forces en formar una candidatura més àmplia. Per a Iniciativa el model de Barcelona en Comú és traduïble a l'escenari català i, segons fonts coneixedores de les negociacions, de moment no han proposat cap nom per encapçalar la llista. Les quatre forces busquen un candidat que pugui generar consens entre tots ells i arrossegar nous sectors socials. A diferència del procés que conduïr a Barcelona el Comú, en aquesta candidatura no hi ha un grup impulsor amb clar lideratge.
Rebuig a la proposta de Teresa Forcades
La líder de Procés Constituent, Teresa Forcades, es va proposar al maig per encapçalar una candidatura de confluència de les esquerres catalanes, fins al punt d'obtenir l'exclaustració com a monja per poder dedicar-se a la política. L'assemblea de Procés Constituent va avalar per majoria el projecte de Forcades, que proposava sumar-se a una llista comuna de Podem i ICV-EUiA. Procés Constituent ha portat el nom de Forcades a la taula de negociacions juntament amb la proposta programàtica aprovada per la seva assemblea a principis de mes, però assegura que el lideratge de la religiosa “no és una condició de mínims”.
La proposta de Forcades arrossega bona part de les bases de Procés Constituent, que la veuen com un actiu per ser coneguda i tenir bones relacions amb els sectors independentistes. Malgrat això, no genera adhesions a la resta de forces, que fins i tot han mostrat dubtes que sigui adequada per entrar en llistes. Diversos sectors consideren que les seves opinions sobre les vacunes, que la van llançar a la fama, podrien ser blanc de crítiques i contraproduents per al projecte polític comú. Fonts del moviment reconeixen que una part de les seves bases està formant una candidatura independentista al costat de la CUP, però consideren que la seva aposta per la confluència amb ICV-EUiA i Podem és irreversible fins i tot si Forcades no l'encapçala.