Jutjaran l'amo de la llibreria neonazi Europa per editar el 'Mein Kampf' de Hitler
El propietari de la llibreria neonazi Europa de Barcelona (clausurada el juliol passat), Pedro Varela, anirà a judici aquest dijous per un presumpte delicte contra la propietat intel·lectual per haver editat el llibre 'Mein Kampf' del dictador Adolf Hitler sense tenir-ne els drets.
Edita el 'Mein Kampf' (La meva lluita) era delicte fins el 30 d'abril del 2015 perquè els els drets pertanyien a l'Estat de Baviera i no van passar a domini públic fins que es van complir els 70 anys de la mort del dictador. La Fiscalia demana dos anys de presó per a Varela per haver editat entre el 1997 i el 2010 aquest llibre, a més de vendre'l al seu negoci i distribuir-lo a Espanya i a l'estranger.
Per contra, l'advocat del llibreter considera que l'Estat alemany no té la propietat intel·lectual d'aquesta obra. El Jutjat Penal 16 de Barcelona celebrarà aquest dijous la vista, en la que serà la reaparició pública del llibreter, detingut el passat mes de juliol en el marc d'una operació contra l'odi i la discriminació i que va sortir de la presó després de pagar una fiança de 30.000 euros.
En el seu escrit d'acusació previ al judici, el fiscal relata que Pedro Varela –propietari de la llibreria Europa i director de l'editorial Ediciones Ojeda– va editar el llibre “sense tenir-ne autorització i llicència”. Va arribar fins a la desena edició el 2008 i es va encarregar de la seva venda i distribució a través de la seva pròpia llibreria, dedicada a la venda de llibres i material d'ideologia neonazi, i d'altres a Espanya i a l'estranger: en total, 4.375 exemplars per un import de 98.264 euros.
Va obtenir amb aquestes vendes un benefici de 67.637 euros, “sabent que els drets sobre l'esmentada obra literària pertanyen a l'Estat lliure de Baviera”, segons recull l'escrit d'acusació de la Fiscalia. A més, el fiscal demana que s'inhabiliti Varela durant tres anys per exercir la professió de comerciant i d'editor i que indemnitzi l'Estat de Baviera amb els 67.637 euros que va guanyar amb el llibre. La investigació va partir d'un escrit presentat pel cònsol general d'Alemanya a Barcelona.
Per la seva banda, l'advocat de Varela sosté en el seu escrit de defensa que la Fiscalia es basa en unes normes sobre propietat intel·lectual “dictades per una de les potències ocupants (Estats Units), amb menyspreu absolut” al que segons ell estableix un annex al Conveni de la Haia de 1907 sobre 'Lleis i Costums de les Guerres Terrestres', en concret en relació a les forces d'ocupació i prohibició de confiscació de propietat privada.
“D'aquest procediment confiscatori realitzat després de la mort de l'autor [Hitler] –el 30 d'abril de 1945– es va excloure, contra la seva voluntat als seus legítims hereus, amb vulneració de tots els seus drets i en clara indefensió”, segons la defensa de Varela. Sosté a més que els drets d'autor a Espanya d'aquest llibre “són lliures doncs van caducar al seu dia, tenint en compte que la primera edició a Espanya de l'obra és de 1935 o anterior”.