Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Fiscals sota una pressió insuportable

Artur Mas amb el fiscal general de l'Estat el passat mes de juliol / EFE

Josep Maria Casas

Eduardo Torres-Dulce, el fiscal general de l’Estat, estava decidit i, més que decidit, estava obligat a presentar la querella contra el president de la Generalitat per la consulta del 9-N, segons apunten fonts judicials catalanes, que recorden que el govern de Mariano Rajoy i el PP el tenen de fa temps en el punt de mira per la seva actuació en el cas Gürtel i, en els últims dies, pel que consideren manca d’autoritat davant la «revolta» de la Fiscalia Superior de Justícia de Catalunya.

Entre els dirigents populars es donava per fet que, malgrat els dubtes que tenen amb Torres-Dulce, aquest tiraria endavant la querella de la fiscalia contra el president Artur Mas i alguns dels seus consellers. El ministre Jorge Fernández Díaz havia expressat la vigília la seva «plena confiança que la Fiscalia complirà amb la missió constitucional que té encomanada».

El govern del PP no pot destituir Torres-Dulce fins que acabi el mandat, però, si calia, encara podia pressionar-lo més. En realitat, l’executiu de Mariano Rajoy i el partit que li dóna suport l’han apretat, però encara ho han fet més alguns mitjans de comunicació de Madrid, que han estat els inspiradors de la querella contra el president Artur Mas per deixar que se celebrés la consulta del 9-N.

«Contaminats per l’ambient nacionalista»

El diari ABC aplaudeix el vicesecretari general d’Organització dels populars, Carlos Floriano, per declarar que els fiscals catalans contraris a la querella «estan contaminats per l’ambient nacionalista» quan des de les seves pàgines, sobretot en els articles editorials dels últims dies, ja havien insistit en la teoria de la «contaminació» nacionalista.

A El Mundo, Victoria Prego descrivia com «el nacionalisme [el català, per descomptat] s’ha infiltrat com la boira» en les estructures de l’Estat.

La Razón abunda en arguments semblants, però publicava aquest dimarts un article de José Luis Requero, magistrat conservador del Tribunal Suprem, en el qual advertia que «tirar del principi jeràrquic propi de l’organització del ministeri fiscal pot ser conforme a dret, però no és bo que hagi sigut així en aquest cas». No tothom ho té tan clar.

Després de la negativa de la Fiscalia Superior de Catalunya de donar suport a la querella, per cert, en una decisió acordada per unanimitat, fet que oblida mencionar la premsa madrilenya, Torres-Dulce ha aconseguit el suport de la Junta de Fiscals de Sala, la cúpula fiscal, perquè imposi a la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya la interposició de la querella. Quan els arribi el requeriment, no s’hi podran negar.

Torres-Dulce decidirà contra qui es dirigeix la querella i quins delictes se’ls imputen i, la fiscalia corresponent, haurà d’acatar l’ordre.

Atacs contra el fiscal en cap català

Alguns articulistes madrilenys disparen ara contra el fiscal en cap del TSJC, José María Romero de Tejada, tot i que no és gens sospitós de separatista, sinó tot el contrari. El dimarts, el diari ABC començava l’editorial recordant que «L’anterior fiscal en cap de Catalunya [Martín Rodríguez Sol] va ser destituït per mostrar-se a favor del procés sobiranista. El seu successor, després de negar-se a presentar una querella contra Artur Mas, ha de seguir el mateix camí».

Rodríguez Sol va renunciar al càrrec el març de l’any passat després de declarar, en una entrevista a Europa Press, que era legítim que Catalunya aspirés a consultar els seus ciutadans sobre el seu futur polític, però advertint que no hi havia un marc legal que permetés el referèndum. Immediatament, el diari El Mundo va demanar el seu cap i el fiscal general de l’Estat, Eduardo Torres-Dulce, li va obrir un expedient. Al final, Rodríguez-Sol va decidir anar-se’n per pròpia iniciativa.

Les fonts judicials consultades veuen poc probable que ara es repeteixi aquesta situació amb Romero de Tejada: ja tenen el camí expedit perquè la fiscalia presenti la querella i no convé generar més tensió.

Dos fiscals més, aquests de la Junta de Fiscals de Sala, s’han posat en l’ull de l’huracà mediàtic per discrepar de la decisió de Torres-Dulce de presentar la querella: Bartolomé Vargas, que no pertany a cap associació professional, i Pedro Crespo, de la Unió Progressista de Fiscals i que coneix la realitat catalana perquè durant anys va exercir a Barcelona. En sintonia amb els fiscals catalans, Crespo argumenta que el president de la Generalitat no va cometre delicte de desobediència.

En tot cas, Torres-Dulce i la majoria de membres de la Junta de Fiscals de Sala sí que han estat obedients al donar llum verda a la querella.

Etiquetas
stats