Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

“Sabien el que feien i estaven coordinats perquè van trigar dos minuts en anar-se'n”

Irene Castro

“Vam passar molta por. Sobretot per l'enrenou que venia de baix”, expliquen a eldiario.es dues treballadores de la llibreria Blanquerna, on es va celebrar l'acte commemoratiu de la Diada a Madrid en el que van irrompre quinze violents al crit de “No se'ns enganya, Catalunya és Espanya” i “Hispanitat, catalanitat”.

“Estàvem a l'entrada quan un grup de quinze persones va forçar la porta, que s'obre lentament, i va baixar corrent”, assenyala una de les empleades que explica que van estar uns dos minuts a la sala on tenia lloc l'esdeveniment, que estava a punt de començar.

“Sabien el que feien i estaven coordinats perquè van trigar dos minuts en anar-se'n”, apunta l'altra empleada, que lamenta tot el mobiliari que “van llançar pels aires”. “La policia va trigar a arribar cinc minuts des que els vam trucar, però els agressors van marxar corrents dos minuts després d'irrompre a la sala”, afegeix.

El Samur va atendre a diverses persones i efectius de toxicologia van analitzar l'espai, que es va mantenir en “quarantena” i l'acte va haver de celebrar en un pati veí, segons el seu testimoni.

Avui la llibreria té la seva porta principal tancada i intenta recuperar la normalitat, malgrat l'anar i venir dels periodistes que s'interessen pel que ha passat.

Era “imprevisible”

El delegat del Govern català a Madrid, Josep Maria Bosch, explica que no van sol·licitar presència policial per a l'esdeveniment perquè era “imprevisible” que l'atac succeís. “No ho vam demanar, encara que podríem haver-ho fet”, afegeix. “La mateixa policia està sorpresa que aquest grup donés aquest pas, perquè el tenen perfectament identificat”, indica Bosch.

A més, comptaven amb la presència dels escortes dels alts càrrecs que anaven a acudir a la celebració de la Diada, com el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, que finalment no hi va assistir.

La policia ha detingut sis dels quinze agressors, amb edats que van des dels 20 fins als 50 anys, segons els assistents, i entre els quals es trobava una dona que és una de les arrestades.

El delegat del Govern català espera que es tracti d'un fet aïllat i que no hagin d'incrementar la seguretat en els seus actes. “La seguretat és una cotilla i un inconvenient. Esperem que puguem evitar-la. Aquest és un centre cultural on no es provoca a ningú”, sentencia.

Etiquetas
stats