Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La opa hostil del BBVA se enfrenta a la oposición del Gobierno, los partidos y el mercado
El PP se enroca en su defensa cerrada de Israel frente a la movilización contra la masacre
Opinión - Feijóo a la desesperada. Por Esther Palomera

Condemnat a presó un agent de la Guàrdia Urbana de Barcelona per trencar la mandíbula a un veí

Comissaria de la Guardia Urbana de Barcelona a l'Estació del Nord

Sergi Franch

L'Audiència Provincial de Barcelona ha condemnat a un any de presó y una indemnització de 10.000 euros a Daniel Baiget Ortega, agent de la Guàrdia Urbana de Barcelona, per trencar la mandíbula d'un cop de puny a Kamal Uddin. SOS Racisme, que representa el veí, constata que el cas “estava destinat a ser arxivat, per les nombroses traves policials i judicials” que han detectat durant tota la instrucció. 

El cas es va arxivar dues vegades, i després de cinc anys, el novembre de 2016 es va celebrar judici oral i públic a l'Audiència Provincial de Barcelona. La sentència constata la veracitat de la declaració de Kamal Uddin. 

Malgrat el resultat de la sentència ha estat de condemna contra l'agent de la Guàrdia Urbana, SOS Racisme considera que “és una sentència feta a mida per no empresonar l’agent de policia”. L'entitat fa notar que tot i que el tribunal reconeix els fets, però que s'absol l'agent del delicte contra la integritat moral i no es tene en compte diferents agreujants. 

Concretament, l'entitat considera incomprensible que no s'apliqui l'agreujant d'abús a l'autoritat, ja que es tracta d'una agressió feta per un agent de policia en servei, que no es té en compte tampoc la vulnerabilitat de la víctima: una persona acabada d'arribar al país, sense coneixement de l'idioma i en situació administrativa irregular, etcètera. Circumstàncies que segons l'entitat, “faciliten l'abús, i que ens porten a identificar la pràctica com a racista”.

La mateixa sentència de l'Audiència assenyala la indefensió de la víctima en constatar que “...és probable que sense la intervenció de l'acusació particular no s'hagués arribat ni tan sols a la fase intermitja”. SOS Racisme lamenta que la sentència no inhabiliti un funcionari públic, tot i haver estat condemnat per agressió i reclama que l'Ajuntament de Barcelona reaccioni adoptant mesures. 

Els fets es remunten fa sis anys

Segons la sentència, els fets van ocórrer el 9 de juliol del 2011, quan dos agents de policia van aturar el cotxe patrulla davant de Kamal Uddin, que esperava un amic seu a les Rambles. Li van demanar la identificació i el van traslladar a comissaria. Allà, un dels agents el va portar a una zona sense càmeres de televisió on li etzibà un cop de puny i el colpejà diverses vegades, fracturant-li la mandíbula. L'agent el va deixar en llibertat sense deixar constància de la detenció ni al registre ni al document de treball. Les càmeres de la comissaria mostren l’entrada i la sortida de la víctima.

Kamal, acompanyat d’un amic seu, testimoni al judici, va dirigir-se al centre mèdic Perecamps, que el va derivar a l’Hospital de la Vall d’Hebron. Allà el van intervenir quirúrgicament. Va estar dos dies hospitalizat i va necessitar 140 dies per la seva recuperació. En donar-li l’alta presentà una denuncia a Mossos d’Esquadra. El cas es va arxivar dues vegades. 

Etiquetas
stats