Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Peinado multiplica los frentes del ‘caso Begoña’ sin lograr avances significativos
El miedo “sobrenatural” a que el cáncer vuelva: “Sientes que no consigues atraparlo”
OPINIÓN | 'En el límite', por Antón Losada

El Col·legi de Farmacèutics reclama a Sanitat que sancione les farmàcies que acaparen el mercat de les residències

Jaime Giner, president del Col·legi de Farmacèutics de València.

Sergi Pitarch

València —

0

La creació de la central de compres de medicaments per a les residències –que només en les privades mou anualment un negoci de 36 milions– va exasperar el sector, tant de l’atenció sociosanitària com farmacèutica. I és que el fet que siga l’Administració la que agafe el timó, i el repartiment, deixava fora els farmacèutics d’un mercat més que suculent però que a l’Administració, segons les dades de la Conselleria de Sanitat, li costa 17 milions d’euros més.

Aquesta autogestió de residències i farmàcies ha convertit el servei a les residències privades en una mena d’oligopoli, tal com ha anat contant eldiario.es. Aquesta situació preocupa, i molt, el Col·legi de Farmacèutics, que, malgrat haver celebrat el bloqueig del concurs de central de compres per part de la nova consellera Ana Barceló, considera injust que una desena de farmàcies copen una gran part del mercat.

“Estem reclamant que s’aplique el Decret 94/2010 que vincula les residències i les farmàcies segons la zona geogràfica sanitària”, critica Jaime Giner, president del Col·legi de Farmacèutics. El Col·legi entén que no és possible que algunes farmàcies i residències tanquen acords privats per al servei de medicaments i que tot s’hauria de regir per la proximitat geogràfica.

A més, Giner assegura que, segons el decret, “es podria sancionar les farmàcies que estan acaparant el mercat”. “Però tenim poc de suport de la Conselleria de Sanitat, que és la que hauria de sancionar”, protesta el president del Col·legi de Farmacèutics, que assegura que fa anys que sol·licita a la Generalitat que s’ha d’acabar amb aquest problema d’oligopolització.

El president del Col·legi de Farmacèutics defensa que des del seu col·legi professional defensen la redistribució del mercat de les residències i l’especialització en el tractament sociosanitari. Això sí, critica la centralització del servei en la Generalitat, perquè considera que “envaeix competències de l’Estat i podria vulnerar la llibertat d’empresa”. A més, dubta dels 17 milions d’euros d’estalvi de la centralització d’aquest servei –que també eliminaria el copagament per a usuaris de les residències– i considera que, en el millor dels casos els beneficis, serien de set milions. “La cosa més normal, segons els nostres informes, és que es perderen tres milions d’euros”, apunta.

Giner afirma que el mes de setembre es reunirà amb la Conselleria de Sanitat per a tractar aquest tema.

Etiquetas
stats