Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

Es busquen ciutadans formats en participació per a aconseguir una major implicació en els assumptes públics

La consellera Rosa Pérez Garijo ha presentat a València el projecte de Llei de Participació Ciutadana i Foment de l'Associacionisme de la Comunitat Valenciana.

elDiariocv

València —

0

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha posat en valor l'educació i la formació en participació “per a construir una cultura més participativa i inclusiva, on cap col·lectiu amb dificultats es quede arrere”, un model que recull la nova llei valenciana de participació.

La consellera ha realitzat aquestes declaracions durant la presentació a València del projecte de Llei de Participació Ciutadana i Foment de l'Associacionisme de la Comunitat Valenciana, acte que es realitzarà el pròxim 2 de desembre a Alacant i que ja ha passat per la ciutat de Castelló de la Plana.

Durant la seua intervenció, la consellera ha subratllat que la llei “naix amb el clar compromís d'implicar els ciutadans i ciutadanes en els assumptes públics, tal com ve demandant la ciutadania”.

La consellera ha destacat la “àmplia participació en l'elaboració del text normatiu” que ha comptat amb la implicació de les administracions públiques, la ciutadania i dels agents socials “amb la finalitat de fer partícip a la societat civil en la construcció d'una llei que permeta millorar la qualitat democràtica de la Comunitat”.

Pérez Garijo ha posat l'accent que la nova llei “serà essencial” per a combatre la desafecció de la ciutadania cap a la política, superant el model de democràcia representativa i articulant un model de governança directa que permeta teixir aliances amb les entitats ciutadanes i les entitats locals del territori“.

Pérez Garijo ha insistit en el valor de la participació i ha ressaltat que el primer projecte de Pressupostos Participatius de la Generalitat, ha posat de manifest “l'objectiu d'aconseguir una major participació ciutadana en els assumptes públics, una iniciativa pionera del Govern valencià que ha permés que la ciutadania decidira el destí d'una part de les inversions de la Generalitat en 2022”.

Durant la presentació, també ha intervingut la directora general de Participació Ciutadana, Mariaje Pérez Galant, qui ha detallat alguns aspectes nous del projecte de llei. A l'acte també ha assistit el secretari autonòmic de Participació i Transparència, Antoni Llorente.

Principals novetats

La futura llei de participació i foment de l'associacionisme introdueix importants novetats entre les quals cal destacar que desapareix el límit d'edat per a participar en els assumptes públics, la qual cosa garanteix el dret al fet que tots els col·lectius participen, especialment els xiquets i xiquetes. També s'amplia al conjunt de la ciutadania la possibilitat de participar en l'elaboració de normes i plans de la Generalitat, abans limitat a les persones o col·lectius afectats directament. S'estableix, a més, que l'elaboració dels pressupostos participatius de la Generalitat serà cada dos anys amb caràcter vinculant.

Es planteja un Consell de Participació Ciutadana, amb noves funcions i coordinació dels consells comarcals de ciutadania activa. D'altra banda, la iniciativa ciutadana en matèries no de llei requerirà de 5.000 suports en un període de 5 mesos.

En l'àmbit formatiu s'incideix en la importància dels programes de formació. També es fomenta la innovació i la investigació amb les universitats públiques valencianes i la implantació de laboratoris ciutadans innovadors.

Pel que fa a la participació de les persones valencianes en l'exterior, es crea un nou Consell de Persones Valencianes a l'Exterior, on a més dels CEVEX, es podrà incorporar la ciutadania activa i vinculada a les polítiques de retorn. En aquest sentit, es preveuen mesures per a facilitar el retorn a la Comunitat Valenciana d'aquelles persones que desitgen tornar, especialment de la joventut desplaçada. També es contempla la creació del Registre de Persones Valencianes en l'Exterior en 'GVA Participa'.

La futura llei reconeix també el paper primordial de les entitats ciutadanes en la pertinència i eficàcia de les polítiques públiques en la Comunitat Valenciana, així com la imprescindible col·laboració amb les administracions públiques.

Etiquetas
stats