Coca-cola dóna suport per primera vegada a un sistema de retorn d’envasos a Escòcia
La multinacional de begudes Coca-cola s’ha obert per primera vegada a col·laborar en la implantació, a Escòcia i després a la resta de la Gran Bretanya, d’un sistema de depòsit, devolució i retorn d’envasos (SDDR) com el que la Conselleria de Medi Ambient pretén implantar a la Comunitat al començament de l’any 2018.
Segons ha informat aquest divendres Retorna, entitat integrada per la indústria del reciclatge, ONG ambientals com Greenpeace i Ecologistes en Acció, sindicats i associacions de consumidors, que defensa la introducció de l’SDDR a la Comunitat, aquest sistema que s’utilitza en més de 40 regions del món durant les últimes dècades, acaba de ser avalat fins i tot per Coca-cola a la Gran Bretanya, en un posicionament històric per part de la multinacional de begudes.
“Estem millorant la sostenibilitat dels nostres envasos, però està clar, després de les nostres converses amb experts, que el moment és l’adequat per a provar mesures noves, com un sistema de depòsit ben dissenyat per a envasos de begudes, començant a Escòcia, on les converses estan avançades”, diu en un comunicat públic la filial de Coca-cola a la Gran Bretanya.
En el mateix document, es reconeix que la pràctica de tornar els envasos al comerç té el suport ampli de la ciutadania.
“Donarem suport a qualsevol iniciativa ben pensada que tinga el potencial d’augmentar el reciclatge i reduir el fem”, resumeix el comunicat.
La nova postura de Coca-cola té gran rellevància, ja que, segons Retorna, fins no fa molt qualificava els sistemes de depòsit com una eina “contra la qual calia lluitar”.
La mateixa font ha assegurat que les grans capçaleres de les Illes, com Sky News, The Guardian o The Independent s’han fet ressò de la notícia, i fins i tot el programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient ha saludat la decisió de Coca-cola.
Des de Retorna han comentat que es tracta d’un “primer pas per part de Coca-cola per a contribuir efectivament a la protecció dels entorns terrestres i marins”.
Per a l’entitat, “aquest compromís ha de materialitzar-se, no sols a Escòcia, sinó en la resta dels països, tornant als ciutadans el dret de retornar els seus envasos de begudes al comerç per a evitar així que milions de llandes i botelles acaben contaminant els nostres carrers, camps, platges i mars”.
A la Comunitat, el projecte està actualment paralitzat davant de l’oposició dels empresaris, amb els quals Medi Ambient està negociant per a tractar de complir el seu compromís de posar-lo en funcionament en el primer trimestre del 2018.