La inversió d'1 milió de l'Estat al castell de Sagunt torna a quedar-se fora dels pressupostos

El ministre José Manuel Rodríguez Uribes, en la seua visita al castell de Sagunt.

Un any mes l'eterna inversió d'1,1 milions d'euros per part del Ministeri de Cultura per la restauració del castell de Sagunt torna a quedar-se fora dels Pressupostos Generals de l'Estat. Malgrat ser un anunci que han realitzat fins a tres ministres com són José Guirao, José Manuel Rodríguez Uribes i Miquel Iceta, aquesta inversió per a una fortalesa que està declarada Monument Nacional, no es reflecteix en els comptes presentats aquest dijous.

La inversió de 1,1 milions es va anunciar per a realitzar actuacions previstes com habilitar sendes, arreglar els accessos, instal·lar senyalística, rehabilitar la Porta d'Almenara i reforçar algunes parts i llenços de la muralla, entre altres intervencions. Aquesta inversió ha sigut anunciada per diversos ministres, i fins i tot Rodríguez Uribes va arribar a visitar-la a l'abril de 2021 assenyalant que aquesta anava a ser immediata.

Però han passat els mesos i anys i encara no s'ha realitzat. L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, es va reunir amb Rodríguez Uribes en el ministeri per a reclamar una intervenció urgent, i fa unes setmanes, en una entrevista amb la delegada del Govern, Pilar Bernabé, va tornar a posar el tema sobre la taula reclamant que aquesta inversió “encara està per vindre”.

Davant aquesta situació Compromís ha arribat a demanar que l'Estat cedisca la titularitat del castell a la Generalitat, i també la cessió de fons per a la seua gestió. El diputat Jesús Pla assenyalava que el castell, que ha sigut centre històric de Sagunt per on han passat des dels ibers i els romans, fins a les tropes napoleòniques i ha servit de refugi durant la Guerra Civil, “es troba en una situació de precarietat i abandó que amenaça la seua conservació. Tot a conseqüència d'una dilatada discriminació estatal que ha sigut, excepte en diverses ocasions, l'excusa perfecta per a emmascarar una deixadesa de la voluntat política valenciana en l'hora de posicionar-se i exigir al propietari les actuacions necessàries per a la conservació del monument”.

Etiquetas

Descubre nuestras apps

stats