Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La 30a Trobada de la Vall d’Albaida remarca l’espai de les tradicions dins la modernitat

Fontanars dels Alforins va acollir la 30a edició de les trobades de la comarca

Toni Cuquerella

La Vall d’Albaida ha celebrat el 30 aniversari de la festa de les trobades d'escoles en valencià a la comarca, una de les pioneres a tot el País Valencià. Vora 10.000 participants dels 34 pobles de la comarca van participar dissabte d'activitats com contacontes, un centenar de tallersescolars, partides de petanca i de pilota valenciana, tir a l’arc, danses populars, projeccions audiovisuals, colles de dolçainers i tabaleters, actuacions musicals, així com l’exposició de diverses mostres, amb les quals han fet valdre la literatura popular ('Els Amics del Butoni, monstres valencians') i la riquesa ambiental de la zona ('Flora Pintoresca de la Vall d’Albaida').

En aquest aplec la Coordinadora de la Vall d’Albaida per la defensa i l’Ús del Valencià ha dedicat especial importància a les tradicions, de manera que els assistents han tingut l’oportunitat de visitar exposicions com 'L’ofici de Ferrer', visualitzar el documental 'Calciners' de Miquel Francés, contemplar l’encesa del Forn de Calç i el muntatge d’un forn de calç, a càrrec d’Agustí Calabuig. “Fontanars dels Alforins és un poble amb una tradició calcinera que es remunta a segles en rere”, ha comentat el president de la Coordinadora de la Vall d’Albaida, Josep Andrés Timor, que ha afegit: “En la Trobada hem volgut visualitzar i vivenciar les tradicions amb la recuperació dels forns de calç i l’ofici de ferrer. Pensem que és cabdal projectar les tradicions cap al futur igual que ho fem amb la nostra llengua i la nostra cultura”.

La cercavila que va recórrer els carrers de Fontanars dels Alforins ha comptat amb la participació de la Banda de Fontanars dels Alforins, els Gegants i Cabets d’Ontinyent, els Campaners, la Batucada i els Cabets del CEIP Lluís Vives d’Ontinyent, la Batucada de l’Escola Comarcal de Música i el Ball dels Locos de l’Olleria.

“En valencià, creixem en cultura, música, danses, ritme. És evident que el lema de les Trobades d’enguany, 'En valencià, creixem', li fa l’ullet a la nostra cultura popular dels nans i els gegants”, ha expressat el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno i, alhora “transmetem un missatge vertebrador: parlar valencià ens fa compartir experiències, ens enriqueix culturalment, amplia el nostre coneixement del món, ens ofereix la clau d’accés per descobrir altres llengües. Gràcies al valencià experimentem un creixement vital: ens fa savis de la vida, ens fa grans de cor, ens fa gegants per albirar el futur”.

La regidora d’Educació de l’Ajuntament de Fontanars dels Alforins, Rosalia Soler, ha al·ludit al significat de la Trobada: “Per al nostre Ajuntament la llengua és un element molt important, sempre tenim present el valencià. Tot el poble s’ha bolcat en l’organització de la Trobada, des de la comunitat educativa fins a les associacions. Tots han aportat alguna cosa a aquesta festa”.

30a Trobada d’Escoles en Valencià a la Vall d’Albaida, organitzada per la Coordinadora de la Vall d’Albaida per la defensa i l’Ús del Valencià, Escola Valenciana i l’Ajuntament de Fontanars dels Alforins, amb el suport de la Diputació de València, la Generalitat Valenciana, l’Ajuntament d’Ontinyent i la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida, ha comptat amb la presència de diferents personalitats polítiques, com és el cas de la vicepresidenta de la Diputació de València, M. Josep Amigó; el diputat de les Corts Valencianes, Fran Ferri; el diputat Joan Baldoví i diversos alcaldes i regidors dels pobles de la comarca.

Premi Benicadell

La Junta Directiva de la Coordinadora de la Vall d’Albaida per la Defensa i Ús del Valencià organitza el lliurament del Premi Benicadell des de fa 22 anys. Enguany, l’entitat cívica ha volgut atorgar aquest guardó a l’Assemblea Joves Meruts d’Ontinyent, per la seua trajectòria en la defensa i ús del valencià i pel seu compromís amb l’activitat social i cultural. Aquest acte s’ha encabit dins dels actes previs a la Trobada de la Vall d’Albaida.

«L’Assemblea Joves Meruts d’Ontinyent – Ateneu Popular Ca la Mera dota de significat el verb i el nom 'Creixer en valencià': ha treballat intensament durant les 10 edicions del Meruts Festival, 7 anys com a associació i ara 3 anys d’ateneu“, en paraules de Josep Andrés. Per l’Assemblea han passat nombrosos projectes, tant socials com musicals i artístics i, a hores d’ara, és lloc de reunió per a la seua assemblea, per al nou col·lectiu Assemblea Feminista les Merudes –que porten la seua dinàmica pròpia tractant temes de gènere i feminisme–, el Col·lectiu Actiu –grup de joves músics ontinyentins–, els Encontres Pedagògics, Radioaktiva o l’Ecoxarxa de l’horta a casa. Per tot això, «hem volgut felicitar la tasca desenvolupada per l’Assemblea de Joves Meruts amb aquest reconeixement, el Premi Benicadell 2017”.

Etiquetas
stats