Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Russafa, primer barri de València que crea una xarxa de 50 comerços que s’ofereixen per fomentar la lactància materna

Ángeles Juárez dona el pit al seu fill en un dels comerços de la xarxa de lactància

Carlos Navarro Castelló

0

Forns, farmàcies, bars o floristeries del barri de Russafa han començat a formar part de la primera Xarxa Amiga de la Lactància Materna que es crea a la ciutat de València, gràcies a la iniciativa Ciutat Cuidadora impulsada pel centre d’innovació Les Naus.

Sumen un total de 50 comerços i establiments públics que, animats per les associacions Plataforma per Russafa i Amamanta, han generat una xarxa per a disposar d’espais en els seus establiments on alletar els lactants de manera còmoda, visible i sense necessitat de consumir res a canvi.

Ángeles Juárez, mare de dos xiquets de 5 i 2 anys i veïna del barri des de fa 10 anys, comenta que va conéixer la iniciativa a través d’una amiga que forma part de la Xarxa, que va començar la seua activitat el 4 d’octubre passat: “Al menut encara li done pit i fins ara ho feia on podia, en l’autobús, en algun banc, on m’agafava, perquè és una cosa que no pots planificar”.

“Mai he tingut cap problema quan els xiquets han sigut bebés, però, quan són una mica més majors, sí que és veritat que hi ha qui no et mira molt bé o et diu que si no és una mica major ja per a donar-li el pit”, explica.

Per a ella ha sigut molt positiva aquesta iniciativa: “Es visibilitza la lactància materna com una cosa natural per a les mares i ens dona l’opció de tindre un lloc tranquil, segur, relaxat i protegit de les inclemències de l’oratge, sobretot a l’hivern amb el fred”.

Juárez afig que “els bebés, com més menuts són, més tranquil·litat necessiten i tindre un lloc tancat, sense sorolls en què no passen fred és molt beneficiós, i si ja són més majors, et sents menys jutjada i més acompanyada”.

Per a Inma Bauset, de la Plataforma per Russafa, es tracta de començar a dissenyar un barri cuidador que “enmig del procés de turistificació que estem patint pose en el centre les relacions de cura i les persones que cuiden”.

Bauset destaca la importància de crear i fomentar “llaços entre els veïns del barri” amb diferents iniciatives davant de la proliferació creixent d’apartaments turístics que d’alguna manera contribueix a despersonalitzar el barri i les relacions entre veïns.

De la seua banda, Pilar Abad, portaveu de l’associació Amamanta, posa l’accent en el fet que la iniciativa és un pas per a normalitzar i fer quotidiana la lactància materna, no solament en establiments comercials participants, sinó també en els espais públics del barri.

Aquesta acció s’emmarca en el procés Ciutat Cuidadora, una proposta de Les Naus, centre d’innovació de l’Ajuntament de València, coordinada per l’Estudi la Dula.

Aquest procés promou diferents accions comunitàries i innovadores en uns quants barris de la ciutat conjuntament amb associacions.

 

Etiquetas
stats