Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Compromís-Podemos: el repte de ser hegemònics

Cartell electoral camb Mónica Oltra i Pablo Iglesias

Moisés Pérez

València —

En la mirada de Compromís i Podem sempre ha estat la idea de fer el ‘sorpasso’ als socialistes. És el somni humit que havien desitjat les dues formacions abans d’unir-se en matrimoni electoral. Aliats sota una mateixa plataforma denominada Compromís-Podemos. És el Moment, ara esdevé el seu objectiu fonamental.

L’enquesta del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) apuntava en aqueixa direcció: atorgava 7 escons segurs per a la coalició i un interval de 6 a 7 per al PSPV-PSOE. Una estimació que salvaria els mobles d’una candidatura que aspira “a disputar ser la primera força”. I que si ens atenim a la infrarepresentació que li atorga històricament l’organisme oficial, en podria obtenir més. Que a la província de València estiguen quasi en empat amb el PP –el CIS preveia 5/4 escons per al PP i 4 per a Compromís-Podemos– és tot un símptoma de les possibilitats de la coalició.

Davant d’aqueixes intencions, tot el que no siga quedar per davant del PSPV-PSOE i segona força a escala de la Comunitat Valenciana a poca distància dels populars serà un resultat simplement satisfactori. En especial, perquè És el Moment té l’oportunitat històrica d’aprofitar la bretxa dels socialistes –significativa en la circumscripció de València– i els beneficis de la sinergia duta a terme. És a dir, els vots valencianistes i de les comarques més valencianoparlants que aporta Compromís amb la implantació més gran de Podem en els territoris de parla castellana i la seua penetració en les grans urbs del sud de la Comunitat Valenciana, històricament reticents a les forces valencianistes. I tot en el moment polític idoni.

De 6 a 7 escons seria un resultat acceptable per a És el Moment, ja que així s’assegurarien per números –que el reglament del Congrés ho permeta és una altra cosa– un grup propi valencià en la Cambra Baixa. Per davall de 6, seria una decepció. D’un bon resultat depén l’estabilitat de Compromís davant de les fractures internes generades per les formes del pacte al si del Bloc, soci majoritari de la coalició valencianista. També depén que la líder de Compromís, Mònica Oltra, apuntale la seua idea de configurar una gran plataforma per a guanyar les autonòmiques del 2019. Per a Podem, aconseguir un bon resultat en un dels feus que més diputats aporta al Congrés resulta també fonamental si vol continuar aspirant a ser una força majoritària. Davant d’un resultat magnífic d’És el Moment i un afonament dels socialistes, Oltra ha garantit l’“estabilitat del Consell”.

Per a assolir tots aquests objectius, les dues formacions posaran tota la carn a la graella. Tant Oltra com l’alcalde de València, Joan Ribó, es multiplicaran per a aconseguir arrancar com més vots millor. El candidat estatal de Podem, Pablo Iglesias, visitarà dues vegades la Comunitat Valenciana, la primera a Alacant el dia 11. L’acte de cloenda de campanya el farà a València, el dia 18. La presència en el míting d’Oltra, Iglesias, Ribó i de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, mostra la importància que tenen les terres valencianes en l’estratègia electoral dels morats.

La presència dels líders mediàtics es combinarà amb els dels caps de cartell. Per a evitar discrepàncies, i llevat de localitats menudes, sempre hi haurà un representant de Compromís i un altre de Podem. La coalició, a més, comptarà amb un exèrcit de 1.000 activistes en les xarxes socials per a encoratjar el vot. El maneig d’aquests canals i l’engegada de la maquinària electoral abans que molts dels seus competidors és una basa a favor seu.

El missatge per a captar el vot tindrà tres eixos. Reivindicació dels drets socials per a assentar el vot d’esquerra clàssic; regeneració democràtica per a captar els electors desencantats i abstencionistes; i petició d’un nou estatus per a la Comunitat Valenciana en matèria de finançament i d’impostos, que buscarà assegurar el vot nacionalista. Un còctel per a aspirar a ser hegemònics. És el repte que té en aquestes eleccions generals.

Etiquetas
stats