El copagament va fer que entre un 6% i un 8% dels pensionistes amb problemes de cor abandonaren el tractament
La instauració del copagament farmacèutic ha tingut un efecte pervers en la continuïtat dels tractaments i, a tenor d'un estudi publicat recentment, ha pogut posar moltes vides en perill.
Així es desprèn de l'informe elaborat per la Fundació Fisabio, dependent de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública de la Generalitat Valenciana, en coordinació amb investigadors d'altres centres, destinat a conèixer l'impacte de la repercussió de cobrar una part del cost dels medicaments als pacients amb síndrome coronària aguda, és a dir, amb patologies en el cor.
El 2012 el Govern va aprovar el copagament, la qual cosa va suposar que els pensionistes passaren a pagar el 10% del preu de la medicació, i que aquells amb rendes superiors als 18.000 euros passaren de sufragar un 40% a un 50% o 60% del tractament.
Així, per a realitzar l'estudi es van prendre com a referència més de 10.500 pacients donats d'alta després de patir un infart entre 2009 i 2011 en la Comunitat Valenciana, tot avaluant-se el compliment del seu tractament fins a finals de 2013.
Els resultats de l'estudi revelen que el seguiment de la medicació va caure entre 6,8% i un 8,3% entre els fàrmacs de major cost (IECA-ARAII).
En el cas de les estatinas, entre els pensionistes de més de 18.000 euros va baixar el seguiment del tractament un 7,8%.
Els resultats d'aquest estudi han tingut una gran repercussió. De fet, la revista Heart ha publicat un article sota el títol 'Efecte del copagament sobre l'adherència a medicació essencial en pacients amb síndrome coronària aguda'.
Entre altres citacions, el text destaca textualment que “s'ha demostrat que les polítiques de participació en els costos que simplement comparteixen la càrrega financera de la compra de medicaments amb els pacients poden conduir a una utilització subóptima”.
A més, afig que “l'efecte perjudicial sobre l'adhesió a medicaments essencials és particularment important perquè és més probable que cause dany”.
Per a pal·liar aquesta situació, la Conselleria de Sanitat va aprovar a principis de 2016 ajudes econòmiques perquè els pensionistes amb rendes baixes pogueren pagar-se els medicaments, compensant així els efectes del copagament.
Sanitat estima en 915.000 les persones beneficiades per aquestes ajudes i un 32% la reducció en l'abandonament dels medicaments.
A més, enguany s'han aprovat noves ajudes per a fer front al copagament de medicaments en el cas de menors de famílies amb rendes baixes, de les quals es beneficiaran més de 400.000 menors.