El Defensor del Poble apressa la Generalitat Valenciana a assumir les competències de salut en presons
El Defensor del Poble demana un conveni entre la Conselleria de Sanitat i Institucions Penitenciàries per a atendre les necessitats dels presoners.
En la fitxa del seguiment de la visita duta a terme sense avís previ per tècnics del Mecanisme Nacional contra la Tortura al Centre Penitenciari Castelló I els dies passats 9 i 10 de setembre, l’organisme recorda que l’Administració autonòmica “no té integrats els serveis mèdics” de les presons valencianes, motiu pel qual demana la formalització d’un conveni que facilite el desplaçament d’especialistes a la presó i el foment de l’ús de la telemedicina, “incorporant-hi progressivament noves especialitats”. “D’aquesta manera s’evitarien desplaçaments innecessaris a consultes externes”, afig.
La fitxa de seguiment de la visita al centre penitenciari destaca que no té presència facultativa contínua, per la qual cosa demana que es garantisca l’atenció mèdica i d’infermeria presencial les 24 hores del dia i que es complete la relació de llocs de treball del personal sanitari.
Si bé reconeix que els reclusos manifesten que l’atenció mèdica “és bona” i que els facultatius “són atents i correctes”, el Defensor del Poble sol·licita que s’instaure una consulta de psicologia clínica, ja que “els psicòlegs de tractament no fan aquesta funció que es considera imprescindible, tal com es fa en els equips de salut mental de la sanitat pública extrapenitenciària”.
Les conclusions de la visita destaquen l’“alta prevalença” de trastorns psicològics i psiquiàtrics en el Centre Penitenciari Castelló I. No obstant això, la mancança més gran que detecta el Defensor del Poble en la presó castellonenca és l’absència d’una consulta especialitzada en psiquiatria. “La poca cosa que es fa, videotelefonada amb una psiquiatra una vegada al mes per a atendre quatre casos, és insuficient”, assegura.
Sobre el repartiment de la medicació psicofarmacològica, demana que es faça de manera diària, a més d’ampliar els tractaments, que considera “escassos”. A més, el Defensor del Poble assegura que, malgrat l’“esforç lloable” amb el Programa d’Atenció Integral a Malalts Mentals (PAIEM), posat en marxa fa poc, encara “està desenvolupat escassament”, malgrat que en altres centres fa temps que funciona. També demana una millora en la documentació de la informació per a l’estudi de cada cas.
La fitxa de seguiment de la visita a la presó també demana que cada reclús inclòs en el Programa de Prevenció de Suïcidis compte amb més d’un intern de suport i que s’incrementen les avaluacions.
0