Moviment de voluntaris valencians: 1.900 sanitaris jubilats i llicenciats en medicina se sumen a la lluita contra el coronavirus
“Crec que és una situació crítica per als serveis sociosanitaris i podem aportar molt en molts àmbits pel bagatge i els coneixements que tenim”.
Així s'ha pronunciat Eduardo Zafra, de 68 anys, metge d'una dilatada carrera que fins i tot ha exercit càrrecs de responsabilitat en la Conselleria de Sanitat.
Zafra és un dels 1.946 voluntaris que s'han presentat a la borsa extraordinària que ha obert la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública per a reforçar les plantilles si fóra necessari en la lluita contra el coronavirus.
S'hi poden inscriure metges jubilats menors de 70 anys, a més dels graduats i llicenciats en medicina, que no estiguen inscrits en les llistes d'ocupació temporal.
Tal com ve explicant la consellera de Sanitat, Ana Barceló, cap d'ells estaria en primera línia d'atenció a pacients contagiats, però si que faria altres tasques de suport que permetrien reduir la pressió assistencial.
L'increment d'inscrits en aquesta borsa des de la seua obertura ha sigut espectacular i posa en relleu la solidaritat i implicació social en moments crítics. De fet, el passat 20 de març hi havia 200 inscrits i tan sols una setmana després ja frega els 2.000.
Zafra va començar la seua marxa com a pediatra i posteriorment va cursar l'especialitat en anestèsia i reanimació en La Fe, on va exercir durant 15 anys com a adjunt. Posteriorment, en eixir les places del servei valencià de salut, en va obtindre una com a cap de servei d'atenció sociosanitària de la Conselleria de Sanitat, on coordinava els serveis sanitaris amb els socials, és a dir, amb les residències, tot realitzant diferents protocols: “He sigut coordinador de cures pal·liatives, d'atenció sociosanitària i d'atenció a crònics al llarg de la meua carrera de gestió en la conselleria”.
Explica: “Com complia els requisits exigits he fet la sol·licitud, podem aportar moltes coses en matèria de coordinació o fins i tot encara que no siguem especialistes podem atendre consultes telefòniques i aportar tranquil·litat a la gent, podem fer també labors de triatge per a determinar els casos susceptibles d'infecció”.
En definitiva, “es tracta de tirar una mà perquè estem en una situació en què serà necessari, malgrat que tot el personal que està en primera línia està fent una molt bona faena a pesar que, com succeeix en la resta d'autonomies i fins i tot de països, de vegades no compten amb tot el material necessari”.
En la seua opinió, “estem davant una crisi que ens supera perquè ningú esperava una cosa així, per això hem de tirar una mà ara en el que cal”.
0