Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Generalitat haurà de tornar al sistema de línies en castellà i valencià

El conseller Vicent Marzà.

Laura Martínez

Els centres educatius que van apostar pel model plurilingüe hauran de seguir aplicant el sistema de línies en valencià i castellà. En la sentència del Tribunal Superior de Justícia Valencià (TSJCV) que anul·la parcialment el decret de plurilingüisme, la mesura estrella del conseller Vicent Marzà, el jutge insta al departament d'Educació a tornar al model anterior. Cada centre seguirà amb el model previ al que afecta la resolució judicial, segons ha indicat la conselleria. Aqueix model està basat en allò es coneix com a línies d'ensenyament, bé en valencià, bé en castellà o d'incorporació progressiva.

L'argument de la sala per a aquesta recomanació és que “no n'hi ha prou amb deixar de desenvolupar la norma suspesa, com es pretén pel lletrat de la Generalitat, és necessari retrotraure els seus efectes al moment de l'inici d'aqueix desenvolupament normatiu”. És a dir, que el pla B del Consell no sembla suficient per al tribunal.

El TSJ indica que es tracta d'“impedir un buit legal, buit que queda resolt per la legalitat anterior, la qual ha sigut contemplada com a vigent”.

Evidentment, des del departament de Vicent Marzà asseguren que compliran la resolució encara que no compartisquen el seu contingut. L'administració recalca que “l'objectiu de la Generalitat és garantir i fer efectiu el plurilingüisme a tot l'alumnat valencià”. “L'important és que els xiquets i xiquetes aprenguen llengües i això es durà a terme des de la Generalitat, sens dubte, amb els instruments que calga”, asseveren.

La Conselleria d'Educació té un termini de cinc dies per a recórrer de nou els arguments del tribunal.

“Preocupació” i “atacs al valencià”

En el Consell encara no han tingut temps de llegir l'acte, publicat al migdia del dijous, encara que la vicepresidenta, Mónica Oltra, assegura que li preocupa que els tribunals paralitzen les lleis.

“A nosaltres les valoracions ens agrada fer-les amb coneixement de causa. Quan arribe la sentència s'estudiarà per part de l'Advocacia de la Generalitat i farem les valoracions polítiques i jurídiques sobre aquest tema”, ha puntualitzat.

D'altra banda, el portaveu parlamentari de Compromís, Fran Ferri, considera l'argument del tribunal com un “atac” al valencià i basat en “un posicionament polític i ideològic”.

Ferri ha expressat el desacord de la coalició amb aquesta resolució. “Evidentment, no podem compartir unes postures que en la seua argumentació ataquen el valencià i l'autonomia dels valencians amb un posicionament polític totalment ideologitzat”, ha manifestat.

Escola Valenciana reivindica el decret

L'entitat cívica Escola Valenciana no ha tardat a reaccionar a la suspensió. Els seus representants consideren que el decret “trenca amb la discriminació perquè afavoreix l'aprenentatge de llengües en condicions d'igualtat en tots els centres”.

Escola Valenciana recorda que el Ministeri d'Educació va acceptar que el decret complia amb el marc jurídic i era respectuós amb la diversitat del País Valencià. A més, el decret ha passat internament tots els informes corresponents, inclòs el Consell Jurídic Consultiu i ha sigut valorat per l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, les unitats d'educació multilingüe de la Universitat de València, de la Universitat Jaume I de Castelló i de la Universitat d'Alacant, el STEPV i l'associació de directors de primària i infantil valencians.

Etiquetas
stats