Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Inventariar arxius per recuperar la memòria democràtica

Arxiu Històric Provincial de Castelló.

Lucas Marco

0

Els arxius històrics, moltes vegades dispersos i amb pocs recursos públics, revisten una importància cabdal per a la recuperació de la memòria democràtica. Investigadors o familiars de víctimes de la repressió de la dictadura rastregen en els arxius els sumaris o els expedients penitenciaris que retraten la memòria històrica. Juan Luis Porcar, investigador del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló, i l’arxivera Dolores Cabra, representant de l’associació Arxiu Guerra i Exili, presenten un inventari sobre la documentació relacionada amb la memòria històrica a la província de Castelló. 

El llibre, impulsat per la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica i la Coordinadora d’Associacions per la Memòria Democràtica del País Valencià, recull l’àmbit cronològic comprés entre el 1931 i el 1950, incloent-hi així la II República, la Guerra Civil i el primer franquisme. Juan Luis Porcar i Dolores Cabra han reunit els documents “segons el contingut” per evitar la ingent documentació administrativa i comptable, especialment en els arxius municipals. 

Tots dos investigadors han triat tres línies d’actuació: els arxius de titularitat estatal o provincial, els municipals i les col·leccions de particulars, d’institucions socials, culturals i de centres educatius. 

Així doncs, la primera fase inclou l’Arxiu Històric Provincial de Castelló i el del centre penitenciari de la capital de la Plana. També 13 arxius municipals de tota la província, a més de la documentació del fons del Centre de Documentació de la Memòria Històrica de la Universitat Jaume I (UJI), conformada per una selecció dels fons politicosocials del Centre Documental de la Memòria de Salamanca. 

L’obra també ressenya la documentació sobre la Guerra Civil de l’IES Francesc Ribalta de Castelló i l’arxiu històric del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica. Finalment inclou les col·leccions de documents dels investigadors Narcís Tena i Jaime Ramia.

Etiquetas
stats