Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Les polítiques en matèria laboral del Govern de Mazón: retallades fins al 70% en els programes públics d’ocupació

Diversos joves participen a un programa de formació de Labora en una imatge d'arxiu.

Miguel Giménez

València —

0

El Consell de Carlos Mazón sempre ha defensat com una “veritable prioritat” la generació d’ocupació i ha presumit de destinar a polítiques públiques d’ocupació un pressupost “molt superior” a la mitjana de l’última dècada –període que inclou els dos governs del Botànic amb Ximo Puig com a president, amb una inversió per aturat d’uns 1.438 euros, cent euros més que el 2022.

D’aquesta manera, el Partit Popular va decidir “reorientar” les ajudes per a prioritzar col·lectius amb més dificultats d’inserció, cap a les subvencions que han demostrat ser eficaces o a programes amb incidència especial en municipis menuts.

Així mateix, es preveu la desaparició de programes com Explus (Avalem Experiència Plus), d’incentius a la contractació d’aturats majors de 30 anys per entitats locals pel fet d’estar vinculats al fons social europeu del 2023; Emdona (Avalem Dones), d’incentius a la contractació de dones, pel fet que es considera que totes les iniciatives incorporen de manera transversal mesures d’acció positiva cap a la dona i al fet que les contractacions són, generalment, de baixa qualificació professional; Emdisc (Avalem Capacitats), per a la contractació d’aturats amb discapacitat en col·laboració amb les corporacions locals, pel mateix motiu que l’anterior, que ja s’incorporen en la resta de programes de manera transversal mesures d’acció positiva cap a aquest col·lectiu; o el programa mixt ocupació-formació tallers d’ocupació per a dones.

“Retallades importants”

La senadora socialista Rocío Briones, exdirectora general d’Ocupació i Formació de Labora entre el 2015 i el 2023 amb els governs del Botànic que va presidir Ximo Puig, denuncia aquesta situació i adverteix que el Partit Popular ha executat “retallades importants, fins al 70%”, en les polítiques actives d’ocupació: “El 2023 els vam deixar tot el camí marcat, però enguany, que ja treballen amb els seus pressupostos, es pot veure no hi ha partida per a determinats programes o com altres han vist reduït dràsticament el seu pressupost, com és el cas de les dones, parats de llarga duració, discapacitats o joves. En definitiva, els col·lectius que tenen més dificultats per a accedir al mercat laboral”.

Així doncs, la socialista critica que el PP limita la convocatòria de plans d’ocupació a un llistat tancat d’ajuntaments, “no poden triar, si et decantes per un, no tens l’altre”; es redueixen els contractes a deu mesos; exclou l’accés a les mancomunitats; programes com l’Empuju (per a menors de 30 anys), “passen de 30 a 10 milions d’euros de pressupost”; les ajudes a la contractació a empreses, “passen de 26 a 10 milions d’euros En total, el 2023, ”amb els últims pressupostos del Botànic“, es van destinar 154 milions d’euros a programes de foment de l’ocupació, ”el 2024, 47 milions“, un 70% menys; i les ajudes a entitats locals ”han passat de 98 milions el 2023 a 31 enguany“, un 68% menys. ”A més, desapareixen Explus, que estava dotat amb 30 milions d’euros; Emdisc, que tenia una partida de 5 milions; i Emdona, dotat amb 14 milions d’euros“, subratlla Briones.

A parer seu, no hi ha cap aposta clara pel foment de l’ocupació: “Mazón no té cap full de ruta. S’escuden en les bones dades de l’atur i en el fet que l’aposta ha de ser perquè siga l’empresa privada la que tinga els diners i qui contracte, i la realitat és que prefereixen tindre el Labora com una ‘agència de col·locació’ abans que apostar per un servei públic d’ocupació potent, com féiem nosaltres, que advocàvem per detectar les necessitats de formació per a millorar l’ocupabilitat dels valencians que estaven en l’atur”.

“Es confirmen les pitjors previsions que féiem des del Partit Socialista, veiem que el govern de Mazón retalla els programes d’ocupació, que donen oportunitats als nostres joves desocupats i a les persones parades de llarga duració, en un 70%, demostrant que l’ocupació no és la seua prioritat”, apunta Briones, que afig: “Els valencians no ens mereixem un govern que dedica tots els esforços a anar contra Pedro Sánchez, i no a millorar la vida de les valencianes i els valencians”.

Percentatge de pressupost “molt superior” a la mitjana dels últims 10 anys

Fonts de la Conselleria asseguren a elDiario.es que el Botànic “va gastar en tan sols dos anys el 74,3% del total assignat per al període 2021-2027 (285 milions en total) del Fons Social Europeu, per la qual cosa Labora ha vist minvada la seua capacitat de convocatòria”, i afigen: “Malgrat esta dificultat, Labora destinarà a les polítiques actives d'ocupació un percentatge del pressupost molt superior a la mitjana dels últims 10 anys i s'han convocat ajudes per a la contractació”.

Des de Labora, Servei Valencià d'Ocupació i Formació, asseguren que es farà un “esforç” per mantindre les polítiques actives d'ocupació. Expliquen que les actuacions més importants de les empreses per Labora en matèria d'ocupació “han vist minvada la seua capacitat de convocatòria, ja que dels 285 milions d'euros del FSE que la Unió Europea ha destinat per a accions d'ocupació, formació i orientació de Labora per als anys que dura l'actual programa operatiu 2021-2027, més de 211 milions d'euros van ser emprats en els dos primers exercicis, deixant només 73,3 milions, un 25,7% del total, per als anys restants fins a la finalització d'aquest”.

Malgrat esta “dificultat”, afirmen que Labora destinarà a les polítiques actives d'ocupació un percentatge del pressupost “molt superior a la mitjana dels últims deu anys, i a més incrementarà la inversió en ajudes per persona desocupada, destinant 1.438,39 euros per persona desocupada en 2024, un increment de 100 euros més respecte a 2022”.

Expliquen s'han convocat ajudes per a la contractació pública de joves, parats de llarga duració, discapacitats i dones, així com per a la contractació privada de col·lectius d'atenció prioritària per a l'ocupació, entre els quals es compten aturats de llarga duració, discapacitats i dones, així com joves qualificats.

Els programes que s'han convocat el mes de juliol per a la contractació en entitats locals són els destinats a persones joves qualificades dins del pla d'ocupació juvenil i per a persones desocupades dins del programa del pla d'emergències en l'àmbit forestal: “Totes les entitats locals valencianes podran participar en algun d'aquests programes”.

Els programes que es van convocar el mes de juny per a la contractació en empreses privades de persones desocupades són el programa de contractació indefinida de col·lectius d'atenció prioritària per a l'ocupació i el programa de contractació indefinida de joves qualificats. El termini perquè les empreses puguen sol·licitar estes ajudes roman obert durant tot el mes d'agost i es prolonga fins als primers dies de setembre.

Totes les ajudes per al pla d'ocupació juvenil són finançades amb el Fons Social Europeu: “Com aquests fons per al període 2021-2027 es van consumir pràcticament íntegrament la legislatura passada, quedant poc més de 8 milions, Labora no pot destinar al Pla d'Ocupació Juvenil a tots els municipis valencians”.

“D'aquesta manera, i a fi que tots els municipis valencians puguen tindre l'oportunitat de contractar personal per a cobrir les seues necessitats, s'ha decidit repartir el pressupost de manera que tots els ajuntaments de la Comunitat Valenciana puguen ser beneficiaris d'un dels dos programes”, conclouen.

stats