Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L'imputat Jorge Rodríguez parla de col·locar alts càrrecs en missatges intervinguts per la Udef: “Aquests són els 6... No eren 6, eren 4, això és una barbaritat”

Esquema manuscrit de la distribució dels llocs d'alta direcció enviat per Manuel Reguart a l'expresident de la Diputació, Jorge Rodríguez

Lucas Marco

València —

0

Els contractes d'alta direcció de l'empresa pública Divalterra (antiga Imelsa) investigats en el cas Alqueria (pel qual van ser detinguts inicialment i imputats mitja dotzena de polítics i càrrecs de la corporació provincial) no estaven clars des del principi per a l'expresident de la Diputació de València, el socialista Jorge Rodríguez, i per als propis responsables de l'empresa pública del PSPV i de Compromís, com mostren les converses de WhatsApp analitzades per la Udef en un informe entregat al jutge al qual ha tingut accés eldiario.es.

La co-gerente de l'empresa pública per Compromís Agustina Brines, investigada en la causa, reconeix en un missatge que la situació en Divalterra “és complicada jurídica i políticament”. “Estic molt preocupada (...) que la merda del PSOE no ens arrossegue a Compromís. Ho aconseguirem!”, exclama.

Al final, la “merda del PSOE” va acabar esguitant a tots dos socis de govern i l'expresident de la Diputació de València, el socialista Jorge Rodríguez, la mateixa Brines i diversos responsables de Divalterra, tant del PSPV com de Compromís, estan investigats pel Jutjat d'Instrucció número 9 de València.

L'informe de 300 pàgines de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional, entregat al jutge el passat 16 d'octubre, analitza una trentena de telèfons, memòries USB i ordinadors dels principals investigats i torna a apuntalar les conclusions del sumari: els imputats coneixien que els contractes d'alta direcció en Divalterra eren il·legals, entre altres motius perquè la desena d'informes jurídics sol·licitats per la Diputació, a excepció d'un, eren desfavorables.

Una conversa entre l'expresident de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, i el seu assessor Manuel Reguart (fill de l'anterior alcalde socialista d'Ontinyent, ciutat de la qual és alcalde Rodríguez, inclós després d'haver abandonat el PSPV per la seua imputació en el cas), mostra, segons el parer de la Policia, la “incertesa jurídica respecte a la contractació dels alts directius”:

Manolo Reguart Jr: “Aquests són els 6 llocs d'alta direcció d'Imelsa que volen contractar, sou 50mil”.

MR Jr: “Els tècnics que s'indiquen amb fletxeta volen que siguen per concurs”.

Jorge Rodríguez: “No eren 6”.

MR Jr: “A nosaltres (al president, vaja) ens proposen canviar el títol del lloc de treball ”estudis i estratègia local“, per un títol que ens interesse, i posar a la persona que vulguem”.

Jorge Rodríguez: “Eren 4”.

MR Jr: “Correcte”.

J.R.: “Això és una barbaritat”.

J.R.: “Perquè a més nosaltres només tenim 2 xorrades de medi ambient”.

J.R.: “Compromís es queda de nou Turisme i ara arreplega Promoció Econòmica”.

J.R.: “Aqueixa era nostra i és el perfil que hem buscat nosaltres”.

Una altra conversa, aquesta vegada entre Ricard Gallego, cap de gabinet de Rodríguez, i Jorge Cuerda, secretari del Consell d'Administració de Divalterra, també “demostra” segons la Udef, que els investigats sabien que els contractes d'alta direcció no complien els requisits legals. Gallego passava les ordres a Corda, l'home fort del president en Divalterra encarregat de facilitar “el full de ruta per a la contractació de la resta d'alts càrrecs”: “M'agradaria que l'informe parlara en general, no del nomenament d'un o dos càrrecs sinó de tots, de manera que evitem parlar de competències concretes. Tu escrius les generals i després l'acord de consell que afegisca les que considere (...)”.

En un ordinador de Corda, la Policia localitza un esborrany de “retret a Jorge Ochando”, el diputat provincial de Ciutadans, un dels denunciants del cas al costat dels càrrecs nomenats per Marcos Benavent, l'autodenominat ionqui dels diners, que van denunciar inicialment les presumptes irregularitats. El document, que proposa l'expulsió d'Ochando del Consell d'Administració de Divalterra, suposa una “amenaça vetlada” al denunciant del cas, segons apunta la Udef. L'esborrany suggereix “interposar una denúncia per la suposada comissió d'un delicte de denúncia falsa, atribuint-li que únicament té afany personal i partidista en les seues denúncies d'irregularitats”, indica la Policia.

Xavier Simó, co-gerente del PSPV junt amb Brines en Divalterra, pregunta en un WhatsApp a un interlocutor desconegut sobre un informe jurídic per a regularitzar els contractes d'alta direcció. “En el Consell es va dir de llevar alguna cosa —respon l'interlocutor desconegut— cosa que jo no recomane perquè al final no quedaran funcions directives i, per tant, informaré en contra”. La resposta demostra, segons la Policia, la “intencionalitat i interés respecte a l'encaix legal” per part dels investigats que pretenien “realitzar una contractació ad hoc”. Simó va substituir Víctor Sahuquillo —qui va advertir en un e-mail profètic al president de la Diputació sobre el desastre que s'aveïnava— en la gerència de l'empresa pública.

En el telèfon mòbil de Ricard Gallego els investigadors van analitzar un xat en el qual participaven Jorge Rodríguez, el seu cap de gabinet i la llavors mà dreta del president de la Diputació, Rebeca Torró. Encara que la Udef comprova que en aquest xat “no existeixen converses relacionades amb els fets investigats”, sí que llisca que parlen “sobre l'organització del PSPV a nivell provincial i a nivell autonòmic i el suport que Jorge Rodríguez puga donar a Ximo Puig”. Torró, que era la número dos de Jorge Rodríguez a l'Ajuntament d'Ontinyent, acabaria trencant amb ell quan va crear el seu propi partit al marge dels socialistes, La Vall Ens Uneix, en ser apartat de la candidatura per la seua imputació en el cas Alqueria i va ser nomenada més tard secretària autonòmica del Govern de Puig.

Els investigadors també destaquen els extractes bancaris amb algunes de les aportacions mensuals de l'assessor Manuel Reguart i del cap de gabinet, Ricard Gallego, al PSPV. La Policia considera, a més, que els investigats van crear un consell de direcció, paral·lel al Consell d'Administració, que resulta “alié totalment a l'estructura de Divalterra”. El mateix Gallego deixa caure en un missatge enviat al diputat provincial de Compromís Josep Vicent Bort que es tracta d'un “consell de direcció polític”.

Etiquetas
stats