Les conclusions de la comissió que investiga el robatori de 4 milions en EMT València establiran responsabilitats
La comissió de treball oberta per a investigar el robatori de 4 milions d’euros en el si de l’Empresa Municipal de Transports (EMT) de València encara la recta final amb l’inici de la redacció del document de conclusions, una tasca que liderarà la socialista Elisa Valía com a presidenta del grup de treball format pels consellers de l’entitat, és a dir, els regidors delegats per cada partit amb representació a l’Ajuntament (tres de Compromís, dos del PSPV, dos del PP, un del Cs i un de Vox).
Dimecres van acabar les compareixences en el si de l’entitat amb les declaracions per segona vegada del gerent, Josep Enric Garcia, i la directora de gestió, María Rayón, que no van aportar novetats excessives sobre el cas.
Valía va explicar que redactarà un primer esborrany de conclusions a partir de les diferents compareixences i que el remetrà als diferents consellers perquè hi facen les seues observacions i aportacions.
La regidora del PSPV va reconéixer que serà difícil que hi haja unanimitat quant al contingut d’aquestes, però va assegurar que intentarà que hi haja el màxim consens.
A més, va afirmar que d’acord amb les declaracions, el document determinarà fins a on han d’arribar les responsabilitats, si és que ha d’haver-n’hi, i va advertir que per al PSPV les conclusions seran vinculants, la qual cosa pot implicar una altra topada amb els seus socis de Compromís, ja que tot apunta al fet que els socialistes demanaran algun cessament en la cúpula de l’empresa.
Els socialistes entenen que l’absència de protocols clars en l’entitat sobre la delegació de tasques de control quan els seus responsables estan de baixa va afavorir la comissió del robatori i, sobretot, que no es detectara, ja que va ser el banc qui va alertar el mateix gerent 20 dies després de la primera transferència, quan ja s’havien esfumat quatre milions. Aquesta teoria també la comparteixen en part els partits de l’oposició.
Des de Compromís, no obstant això, mantenen que els únics responsables són la directiva despatxada que va cursar les transferències fraudulentes, Celia Zafra, única de l’empresa investigada de moment en la causa judicial, i de manera subsidiària La Caixa, per haver fet efectius els pagaments sense la signatura electrònica mancomunada, procediment habitual.
0