Una empresa vinculada amb el nebot de Barberá va facturar 440.000 euros a l’Ajuntament
Dels àudios que va gravar el delator del cas Taula, Marcos Benavent, es desprén que Enrique Sospedra Barberá, nebot de l’exalcaldessa de València, Rita Barberá, es va emportar adjudicacions de l’Ajuntament de València. “Escolta, d’ací traiem alguna coseta, no?, de tots aquests, alguna cosa per a l’estiu”, diu l’exregidora de Cultura María José Alcón a Benavent, a la qual cosa ell respon: “D’ací, de Quique i de l’altre”. D’aqueixos dos Enriques, l’un seria el nebot de Barberá. L’altre, Enrique Aleixandre, va ser fins fa poc gerent d’Universo Selección. D’ací arranquen les sospites de la relació de la mercantil amb Sospedra Barberá.
Segons les fonts consultades per eldiario.es, Universo Selección va facturar 440.000 euros a l’Ajuntament de València durant els anys de mandat de Barberá. Una part provenen de la gestió de l’atenció al públic de la Cripta Arqueològica de Sant Vicent Màrtir de València. Aquesta empresa va tenir en poder seu l’adjudicació entre els anys 2002 i 2008. Va facturar per aqueixos serveis prop de 4.446 euros per mes.
A escassos metres d’aquesta cripta, hi havia la seu de la Mostra de València. Segons les gravacions que ara estan incloses en el sumari del cas Taula, Alcón reconeix al pentito Benavent que l’Ajuntament va contractar serveis d’hostesses en esdeveniments o fires municipals a mercantils vinculades laboralment amb el nebot de l’exalcaldessa de València. I un d’aqueixos esdeveniments seria la Mostra de València-Cinema del Mediterrani.
Benavent, en un altre àudio, diu a Alcón: “Ací pots vendre-li, a la ”jefa“ [en referència a Barberá]: Mira, li ho he donat tot al teu nebot”. En la conversa, segons sembla, planegen la manera de manipular el sistema de puntuació de l’adjudicació de la Mostra del 2006. L’empresa afavorida seria Universo Selección. La Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil va registrar l’arxiu municipal a la recerca d’expedients sobre les edicions del 2005 i del 2006.
Segons fonts municipals, es desconeix el que Universo Selección va facturar per aquest esdeveniment, perquè els comptes no estan informatitzats i la fundació a través de què es feien totes les gestions no està activa. Un esdeveniment que està sota sospita judicial per les converses registrades per l’exgerent d’Imelsa i home fort de l’expresident de la Diputació de València i exalcalde de Xàtiva, Alfonso Rus.
L’UCO rastreja, a més, empreses pròximes a Sospedra Barberá per aclarir si actuaven de tapadores per a evitar sospites, i així, que l’exalcaldessa no cometera cap incompatibilitat, ja que l’Ajuntament no pot contractar amb empreses de familiars d’edils de fins quart grau. De fet, i segons dades del Registre Mercantil, Quique Sospedra no té a dia de hui cap empresa a nom seu. Només el 2003 va constituir una societat denominada Enespa Telecom 03.
Relació amb l’agència de comunicació de Barberá
Segons va publicar El Mundo, el nebot de Barberá és molt conegut en el sector audiovisual i en les agències de comunicació de València. Tant, que, segons aquest rotatiu, va participar en l’organització de la Japan Week. L’esdeveniment va estar sota la lupa judicial a causa d’un pretés fraccionament de contractes en favor del grup Trasgos, una agència de comunicació que va dur a terme les campanyes del PP de València, segons els balanços que presenta Génova davant del Tribunal de Comptes. Present en el sumari de la Gürtel, Trasgos és l’empresa que més figura en els papers de Mari Carmen García-Fuster, l’encarregada de controlar els comptes del grup municipal del PP.
Una altra agència de comunicació que figura vinculada amb el cas Taula és Engloba. Sense comptar el que va facturar per l’adjudicació de La Rambleta, la mercantil ha cobrat 175.000 per faenes a l’Ajuntament de València, segons ha pogut saber eldiario.es. El propietari, Adolfo Vedri, va participar de l’aventura empresarial d’Universo Selección. Posteriorment, es va desvincular de l’empresa relacionada amb el nebot de Barberá.