Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El ‘lobby’ sanitari privat va pagar dos llibres contra Montón i va llançar excàrrecs socialistes contra el rescat dels hospitals privatitzats

L'exconsellera Carmen Montón, actual ministra de Sanitat

Sergi Pitarch

València —

0

La ministra de Sanitat, Carmen Montón, es va convertir en objectiu del lobby de la sanitat privada i de les farmacèutiques per les seues polítiques en la Conselleria de Sanitat del Govern valencià que va gestionar entre el juny del 2015 i aquesta setmana fins a la telefonada del president Pedro Sánchez. Fins dos llibres va patrocinar Ribera Salud, la concessionària dels hospitals privatitzats, contra la seua intenció de recuperar la gestió pública i contra la seua persona. La pressió va ser tan gran que l’Ambaixada dels EUA va intentar frenar el final del model Alzira amb la col·laboració de l’exministre de Defensa Pedro Morenés.

Ribera Salud –participada al 50% pel Banco Sabadell i la nord-americana Centene– va participar en la presentació i el finançament via adquisició d’exemplars del llibre La gobernanza de la salud pública. Excelencia o ideología, en què importants càrrecs socialistes i economistes defensen la privatització sanitària en general i la no reversió de les concessions sanitàries a la Comunitat Valenciana en particular. 

El llibre ha estat impulsat per Ramiro Aurín, president de l’Asociación para la Excelencia de los Servicios Públicos. La introducció la signa Enrique Linde Paniagua, exsotssecretari de Cultura amb Felipe González i hi participa també l’exministre de Treball amb José Luis Rodríguez Zapatero, Valeriano Gómez. Gómez va visitar la Comunitat Valenciana en una altra ocasió per defensar el model dels hospitals privatitzats convidat per la concessionària Ribera Salud.

El llibre està coordinat per Ramón Tamames i s’hi defensa la tesi que el rescat dels hospitals privatitzats són fruit de l’onada “de populisme” i del “sectarisme” polític. Tamames manté que la Sindicatura de Comptes de la Generalitat ha dut a terme un informe en què conclou que el model Alzira de gestió és més d’un 20% més barat que el públic de gestió directa. 

L’altre llibre sobre la matèria, però que se centrava a censurar la figura de la política de Burjassot (València), ha estat Montón: sin concesiones, del periodista valencià Vicent Climent. L’obra és un atac sistemàtic a la gestió de l’actual ministra de Sanitat, sobretot a la seua oposició als hospitals privatitzats. Aquest llibre també va ser celebrat per Ribera Salud i va tenir molta difusió entre els mitjans privats més afins.

El pas de Montón per la Conselleria de Sanitat també va molestar en el sector farmacèutic, ja que és una ferma defensora dels medicaments genèrics, cosa que impacta en la línia de flotació de les grans multinacionals del sector. La ja ministra de Sanitat va ser l’alt càrrec autonòmic que va destapar l’acord entre Farmaindustria i el Govern de Mariano Rajoy i que condicionava l’arribada de finançament via el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) al consum dels medicaments de marca. Va ser un altre dels seus cavalls de batalla que no li va costar poques pressions.

Associacions privades o revistes finançades pel sector privat com Salut i Força van muntar campanyes contra la gestió de Carmen Montón en la Conselleria de Sanitat. No van fer molt d’efecte, perquè la reversió dels hospitals privatitzats es va fer efectiva i la política valenciana ha acabat de ministra. 

Etiquetas
stats