Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Els tres socis de l'esquerra a l'Ajuntament de Castelló fan teràpia i recondueixen el pacte progressista

D'esquerra a dreta, el portaveu de Compromís, Ignasi Garcia, el portaveu del PSPV-PSOE, Omar Braina, i el portaveu de Podem, Fernando Navarro.

Lucas Marco

0

Les tres forces polítiques signants de l'Acord del Fadrell (PSPV-PSOE, Compromís i Podem) han anunciat aquest dilluns un full de ruta que marcarà els següents passos del govern municipal a l'Ajuntament de Castelló després de les dissensions produïdes amb el vot de Compromís a una moció presentada pel PP i Ciutadans sobre la Junta de Festes de la ciutat. Els portaveus dels tres grups municipals han presentat els documents consensuats per a crear una mena d'espai de resolució de conflictes en paral·lel a la gestió de l'Ajuntament.

Després del vot dividit de les tres forces polítiques el desembre passat a compte de les Festes de la Magdalena (que va suposar per a la regidora socialista Pilar Escuder “un abans i un després” per a l'acord del Fadrell i un “nou escenari de governabilitat municipal”), la sang no ha arribat al riu. No hi haurà cap canvi de competències i el PSPV seguirà al capdavant de la regidoria de Festes mentre que Compromís manté Cultura.

Les tres forces polítiques progressistes han acordat mostrar el seu suport a la regidora de Festes, Pilar Escudero, en el procés de revisió dels estatuts del Patronat Municipal de Festes que va originar el conflicte i que “haurà de realitzar-se amb consens i cooperació”. A més també tractaran els “assumptes d'especial rellevància que precisen d'una decisió compartida” en les reunions del Govern municipal amb la presència de tots els regidors.

“Les divergències es canalitzaran de forma menys lesiva per a l'estabilitat del Govern municipal”, sosté el document, que també preveu que en cas que no hi haja una posició conjunta en els plenaris, com va passar el 19 de desembre, “es condensaran les desavinences puntuals que puguen sorgir”.

Les diferències entre les tres forces polítiques es tractaran, en paral·lel a les reunions periòdiques del Govern municipal, en la Comissió Permanent de Seguiment de l'Acord del Fadrell i en l'Espai de Consens. El document presentat aquest dilluns pels portaveus municipals de PSPV-PSOE, Compromís i Podem reconeix que el funcionament dels mecanismes previstos en l'Acord de Relacions de Govern “ha sigut deficitari”.

Així, una nova Comissió Permanent de Seguiment servirà per a “revisar el funcionament de la coalició, garantir el compliment dels acords, coordinar l'acció de govern, unificar criteris en cas de divergències, consensuar posicions i gestionar diferències quan siga impossible establir aquests consensos, programar actuacions i ampliar el contingut de l'acord en cas de necessitar-ho”. És a dir, una mena d'espai de resolució de conflictes que pacifique les relacions entre els socis en paral·lel a l'acció de Govern diària.

En el nou organisme terapèutic, el PSPV-PSOE tindrà sis membres, Compromís tres i Podem dos, encara que podran acudir convidats amb veu però sense vot. “Es prioritzarà que participen persones no directament vinculades a la dinàmica institucional”, postil·la el document.

La Comissió Permanent de Seguiment es reunirà una vegada al mes però qualsevol dels tres partits podrà convocar-la “sempre que es considere oportú”. La confluència entre Podem i Esquerra Unida coordinarà la comissió al principi i buscarà el “consens com a mecanisme de presa de decisions”. En els casos de postures irreconciliables, la comissió de seguiment “abordarà la comunicació dels diferents criteris entre les forces polítiques de forma ordenada, lleial i raonable, així com les conseqüències polítiques”.

Els tres partits també han creat un Espai de Consens, un grup de treball compost per un representant de cada grup municipal i que es reunirà cada quinze dies per a intercanviar informació i tractar les decisions de la Comissió de Seguiment. La coordinació d'aquest grup de treball també correspondrà a Podem i la presa de decisions “haurà de ser necessàriament per unanimitat”. Si no n'hi haguera, “la decisió a prendre es valorarà en la Comissió de Seguiment de l'Acord del Fadrell”.

El portaveu de Podem en el consistori, Fernando Navarro, que ha exercit com a mediador entre PSPV i Compromís, ha reconegut que “hem tingut un problema com a Govern” però sosté que la nova estructura de seguiment de l'acord “recondueix la divergència”. “Hem de concebre aquests documents com un enfortiment dels tres partits polítics, tots eixim reforçats en aquesta nova proposta i, d'alguna forma, anem assentant una cultura política basada en el diàleg, en el reconeixement i en el respecte a les diferències”, ha dit Navarro. “L'acord del Fadrell avui és més fort que fa dos mesos”, postil·la.

El portaveu de Compromís, Ignasi Garcia, ha felicitat els equips negociadors de les tres forces polítiques que han aconseguit un bon “re-acord del Fadrell”. “Els tres partits han fet una proposta de millora que ve a completar l'acord amb una proposta organitzativa que tanca aquesta crisi i deixa clar quin és el mandat ciutadà”, afirma el portaveu de la formació valencianista.

Omar Braina, portaveu del PSPV-PSOE, també ha lamentat que en els últims mesos ha “faltat coordinació” i ha defensat que “cal saber gestionar les divergències”. Braina ha recordat el suport del document conjunt cap a la regidor socialista Pilar Escuder, que en el seu negociat de Festes van vuele esclatar les desavinences més greus, i advoca per ser “capaços de reconduir aquestes situacions” de desacord.

Etiquetas
stats