Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Puigdemont estira la cuerda pero no rompe con Sánchez
El impacto del cambio de régimen en Siria respaldado por EEUU, Israel y Turquía
OPINIÓN | 'Pesimismo y capitalismo', por Enric González

Vuit refugiats, vuit nous alacantins

Els refugiats en arribar en autobus a Alacant dijous passat.

Rubén Peñalba

Vuit persones. vuit històries de vida que naixen a Síria, el Kurdistan i l’Afganistan i que acaben a Alacant. És la història de persones que fugen de la guerra, del dolor i de la fam i que després de recalar en “La Jungla”, en el pas de l’estret de Calais (França) cap a Anglaterra, des de dijous passat busquen un món millor al sud del País Valencià.

En realitat haurien d’haver sigut fins 30 persones –homes, dones i xiquets–, famílies que de la mà de l’ONG Red Alicantina de Familias de Acogida de Refugiados (Rafar) tenien previst viatjar legalment des del país veí fins a Alacant.

No obstant això, l’embolic burocràtic va impedir que l’Ajuntament de Calais validara la documentació que els hauria permés fer un viatge tranquil. És l’altra “jungla” europea la que els va impedir fer el viatge amb els papers en regla. “Les famílies no van voler venir-hi en veure que no podien venir amb Rafar i no s’atrevien a viatjar sols. Han travessat Europa sencera i han estat maltractats de totes les maneres”, asseguren des de l’ONG.

“La por”, puntualitzen des de Rafar, va frenar les famílies i, al final, només van viatjar vuit persones sense lligams per al viatge. Ho van fer pel seu compte amb tren des de Calais a París i d’ací a Irun. El trasllat des del País Basc a terres valencianes el van fer amb autobús. “S’han pagat ells el viatge, amb un poc d’ajuda”, relaten des de Rafar, que té previst editar un breu documental amb la història del viatge per a recaptar fons amb destinació al treball de l’entitat.

Ara descansen en un pis d’acollida de l’ONG. Tenen el suport ciutadà davant de la falta de suport institucional. “Tenen les necessitats cobertes, roba, menjar i allotjament” i “estan en un estat de salut perfecte”, assenyalen des de Rafar. “Aquesta setmana es reuneixen amb l’advocat per tramitar l’asil”.

“Estem esperant una reunió important amb l’Ajuntament d’Alacant”, afigen fonts de l’ONG, que esperen que l’ajuda institucional arribe per a aquestes huit persones. 

Ho faran amb el suport de Creu Roja Alacant i buscaran el reagrupament familiar per a un pare de 42 anys que va viatjar només per buscar una llar a les seues tres filles i a la seua dona. “Se’ls van acabar els diners per a viatjar tots junts i té la seua família en un centre a Alemanya. El seu objectiu és ajuntar-se amb elles. De fet, aquesta persona venia a Espanya. Va llegir un cartell d’informació que vam deixar a l’octubre i feia tres setmanes que ens buscava”.

Des de Rafar denuncien que la situació a Calais és alarmant. “La màfia s’hi ha instal·lat amb molta rapidesa i cada dia apareix una persona morta. N’hi ha moltes d’amenaçades de mort perquè no poden pagar els intents per passar el canal de la Mànega”, denuncien.

Etiquetas
stats