El secretari de Benitatxell, primer funcionari valencià protegit com a denunciant per l'Agència Antifrau
L'Agència de Prevenció i Lluita contra el Frau i la Corrupció, aprovada pel Consell fa ara un any, ha donat el “estatut de persona denunciant” al secretari de l'Ajuntament del Poble Nou de Benitatxell (Alacant), Jesús A. Castro Revorio, que va denunciar el 2011 la falsificació de la seua signatura en endossos i pagaments d'obres municipals per un import superior als 500.000 euros.
Per aquest cas, que prompte anirà a judici, estan imputats la que llavors era primera tinent d'alcalde pel PP, Nieves García (segueix d'edil, però està en l'oposició i ara és de la Federació de Partits Independents), i el constructor Bolufer Llobell, que va ser el beneficiari de totes aqueixes obres. Mentrestant, l'edil va signar els endossos de pròpia mà. En l'acte d'obertura de judici oral, es considera que aquesta regidora va ser “cooperadora necessària” en la suposada manipulació.
La Comunitat Valenciana ha sigut pionera a Espanya en aquest tipus de lleis contra la corrupció, i és aquest cas el primer en què s'atorga a un funcionari l'estatut de denunciante. Encara que l'Agència de Prevenció i Lluita contra el Frau i la Corrupció manté en tot cas l'anonimat, en un comunicat el mateix funcionari ha volgut fer-ho públic “perquè, com va dir el director de l'Agència Antifrau, Joan A. Llinares, en el seu discurs de presa de possessió, el funcionari que es veja en la necessitat de denunciar, que sàpia que no està sol”.
La condició de “denunciant” que s'atorga al secretari obliga a comunicar a l'Agència contra la Corrupció “qualsevol acte d'intimidació o represàlia que puga pertorbar la vida professional o laboral” del funcionari. L'Agència vetlarà perquè el denunciant d'aquests fets suposadament corruptes no patisca represàlies o altres actuacions lesives. A més, té la facultat d'adoptar “accions correctores” si és perseguit o s'empitjoren les seues condicions laborals o professionals.