Una sentència anul·la l’acord de l’Ajuntament de Tavernes de la Valldigna de suport al boicot a l’‘apartheid’ israelià
L’acord municipal de l’Ajuntament de Tavernes de la Valldigna pel qual el consistori se sumava a la campanya de Boicot, Sancions i Desinversió (BDS) contra l’ocupació israeliana dels territoris ocupats palestins “és contrari a dret”. Així ho determina la secció quarta la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJ-CV) en una sentència que no és ferma. La sentència conclou que l’ajuntament “manca de competències per a dictar un acord” d’aquestes característiques.
Si bé el Jutjat Contenciós Administratiu número 1 de València va inadmetre la demanda del Comité Legal de Lluita Contra la Discriminació, interposada pel lletrat Isaac Abel de Bedoya, el TSJ-CV, després d’un recurs d’apel·lació, ha revocat la sentència inicial.
Els regidors de Compromís, PSPV-PSOE i Esquerra Unida van votar el 3 d’abril de 2017 un acord del ple perquè el consistori se sumara a la campanya BDS contra l’apartheid israelià. També van declarar la localitat valenciana de la comarca de la Safor a “espai lliure de crims de guerra”.
La representació jurídica de l’Ajuntament de Tavernes de la Valldigna s’escudava en el fet que simplement es tractava d’una “declaració institucional d’intencions que manca d’efectivitat”. Per part seua, el Comité Legal de Lluita contra la Discriminació al·legava que l’acord vulnera el dret a la igualtat i suposava una “infracció de competències”. A més, també recordava la “falta de competències” del consistori “en la direcció de la política exterior”.
La sentència segueix el criteri fixat pels TSJ de Navarra o les Canàries en contenciosos idèntics. El primer, en una sentència del 30 de desembre de 2019, va establir que es tracta d’un “acord amb efectes jurídics”, encara que “no especifique mesures concretes”. També recordava els ajuntaments manquen de competència en la matèria per referir-se a la política exterior de l’Estat. Per part seua, el TSJ de les Canàries, en una sentència del 26 de setembre de 2018, considerava l’acord “discriminatori”.
Així doncs, el TSJ-CV ha seguit la mateixa línia i ha anul·lat i ha deixat sense efecte l’acord “per ser contrari a dret”. Es tracta d’un cas similar al de l’Ajuntament de Sagunt, que també va veure anul·lada una moció a favor del BDS arran d’un recurs de l’associació Acció i Comunicació sobre l’Orient Mitjà (ACOM).
En quasi una desena de consistoris valencians s’han anul·lat els acords a favor del BDS, segons el recompte de sentències judicials d’ACOM.
0