Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Una denuncia de la extrema derecha lleva al límite al Gobierno de Sánchez
Crónica - El día que Sánchez se declaró humano. Por Esther Palomera
Opinión - El presidente Sánchez no puede ceder

València, una ruta per la capital de la ‘República d’elDiario.es'

Proclamació de la República a València.

Lucas Marco

0

La II República va deixar una empremta cada vegada menys oculta als carrers de València. El divulgador José María Azkárraga, un dels màxims especialistes en la transformació de l’urbs en el període republicà i en la postguerra franquista, ofereix aquest dissabte una ruta guiada que recorrerà les principals artèries del centre de la ciutat i repassarà amb material gràfic i audiovisual els espais més rellevants en ocasió del desé aniversari d’elDiario.es. Azkárraga, professor jubilat de l’Institut Lluís Vives de València, ha guiat –per amor a l’art i a la divulgació– més de 7.000 persones des que va començar a organitzar les rutes republicanes el 2007, després de la publicació de la completa Guía urbana. Valencia, 1931-1939, editada per Publicacions de la Universitat de València.

“Érem quatre sense un duro”, recorda Azkárraga sobre els inicis de la guia i de les rutes urbanes, convocades amb gran afluència de públic els diumenges al matí, “quan la ciutat està més buida”. “El que es pretén amb la guia és donar una visió espacial sobre les localitzacions de la República a València i també ens vam adonar que es podia fer una ruta rescatant aquests llocs, en una època en què ni tan sols hi havia informació sobre els refugis de la Guerra Civil”, assenyala. Així doncs, la publicació –coordinada per Azkárraga, Lucila Aragó i Juan Salazar– recull els aspectes més variats de la ciutat que va ser capital de la República entre el 1936 i el 1937: l’arquitectura, la vida quotidiana o l’educació.

Les rutes recorren els punts més importants de la ciutat: refugis com el del Lluís Vives o de l’ajuntament, seus de partits i sindicats, cafés o llocs afectats pels bombardejos. El rastre de la República a la ciutat aflora en les parets de l’edifici consistorial o a l’entrada de la torre del Micalet, que conserven encara hui visible el mal de les bombes franquistes.

“Veiem en la ruta marques d’impactes de metralla produïts pels bombardejos que, a més dels refugis, tenen un valor simbòlic especial, perquè demostren que va ser un colp d’estat terrorista que va bombardejar la població civil sense cap objecció”, sosté José María Azkárraga. L’especialista també destaca els refugis com un “món subterrani que sempre atrau” els assistents.

La ruta compta amb material gràfic i amb un projector que mostra peces audiovisuals antigues. “Aquest material gràfic de l’època ajuda a viatjar al passat i a entendre’l. Això de parar-se en un lloc i veure’l acompanyat per imatges del període republicà motiva i aclareix moltes coses”, afig Azkárraga.

En el Col·legi del Patriarca i en La Nau de la Universitat de València, els assistents descobreixen el sorprenent desplegament per a salvaguardar el tresor artístic nacional evacuat de Madrid per evitar els bombardejos franquistes en una històrica operació d’evacuació.

El recorregut també arriba al carrer de la Pau, a llocs com l’antic café Ideal Room, la seu de les Joventuts Llibertàries o l’hotel que va acollir els assistents de l’II Congrés Internacional d’Intel·lectuals Antifeixistes el 1937.

Les rutes i la guia s’alimenten d’abundant material d’arxiu, a vegades inèdit, i de testimoniatges de primera mà. “A partir de la guia que vam fer vam veure la importància que té l’espai en diferents llocs a l’hora de contar la història, hi ha estudis magnífics que parlen del període, però deixen de banda aquest aspecte d’ocupació espacial”, afirma Azkárraga.

Els recorreguts per la València republicana, convocats informalment a través de les xarxes socials o del boca-orella, han tingut un gran èxit de públic. A vegades, es plantava fins a un centenar d’assistents: “Sempre ha sigut un públic molt variat”, diu Azkárraga. A més, també han sorgit projectes semblants, com la guia de la València anarquista.

“Després de l’èxit, i veient l’interés que té la guia republicana, ens vam ficar en el projecte de fer el mateix sobre el període del primer franquisme”, recorda el divulgador. Així va nàixer la guia de la València de la postguerra, inspirada en el format de la publicació anterior i amb la participació d’una vintena d’especialistes. I, lògicament, les noves rutes de la València de postguerra. El nou projecte compta també amb una pàgina web amb abundant material documental en actualització permanent.

Aquest dissabte, de la mà d’Azkárraga, València es converteix en la capital de la República d’elDiario.es.

Etiquetas
stats