Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Compromís planteja un Acord del Prado per a aconseguir un govern d’esquerres ‘in extremis’

Joan Baldoví en una de les reunions amb PSOE, Podemos i Izquierda Unida

Toni Cuquerella

L’Acord del Prado, un acord de mínims que emule el Pacte del Botànic valencià entre el PSPV, Compromís i Podem, i que salve in extremis la creació d’un govern d’esquerres. Aquesta és la proposta que presentarà aquest dimarts el portaveu de Compromís, Joan Baldoví, al rei en la seua recepció al palau de la Zarzuela, un Acord del Prado que recolliria 30 mesures fonamentals perquè les acceptaren el PSOE, Podem, EU, les confluències En Comú-Podem i En Marea, a més de Compromís, i que permetrien un govern presidit per Pedro Sánchez que evitara unes altres eleccions el 26 de juny.

D’aquesta manera ho avançava dilluns Baldoví en el programa Hora 25 de la Cadena SER, en què insistia en la idea de fer arrelar un govern ‘a la valenciana’, però que s’ha encallat fins ara perquè no hi encaixa Ciutadans, la formació amb què més ha estret els acords el PSOE. Des de Compromís, però, insisteixen en l’opció d’esquerres i destaquen en el preàmbul d’aquest Acord del Prado: “Que hi haja una alternativa de Govern a la situació de fractura política i democràtica que canalitze la il·lusió expressada en les urnes depén de nosaltres. Hi hem d’estar a l’altura”.

En aquest acord es recollirien les mesures principals proposades pel PSOE i per Podem organitzades en cinc eixos que inclouen propostes de rescat ciutadà (mesures antidesnonaments, la implantació d’una renda de ciutadania o un pla d’ocupació juvenil i de lluita contra la fuga de cervells), i també de lluita contra la corrupció i el frau fiscal (suprimir les portes giratòries, crear una llei que protegisca el denunciant de pràctiques corruptes i crear una oficina contra el frau). També s’hi proposa derogar les reformes laborals del 2010 (aprovada pel govern del PSOE de José Luis Rodríguez Zapatero) i del 2012 (aprovada pel govern del PP de Mariano Rajoy), així com també derogar la Llei Wert, impulsar una altra llei d’educació consensuada amb els agents socials i fer una reforma del sistema electoral.

Pel que fa a la política territorial s’hi proposa “una perspectiva democràtica i avançar envers un model federal”, en què també es plantejaria la renegociació del sistema de finançament autonòmic i reconéixer el deute històric de l’Estat, dos dels cavalls actuals de batalla del Govern valencià. En matèria econòmica també s’hi inclouria la supressió de l’article 135 de la Constitució per a limitar el dèficit, o la reestructuració del deute. Aquest pacte, a més, inclouria la rendició de comptes del Govern cada sis mesos.

L’Acord del Prado serà lliurat aquest dimarts al rei per Joan Baldoví i remés també a les formacions convidades a subscriure’l, que trobaran un espai en blanc a la part final per a signar.

Etiquetas
stats