Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Puig pregunta al PP què pensa fer el ministre per donar suport a les llengües oficials com el valencià

Ximo Puig durant una intervenció en les Corts

EFE

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha reivindicat que el valencià és “una llengua espanyola i mereix el suport del Govern d'Espanya”, i ha preguntat què pensa fer el ministre d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo, per a donar suport a les llengües oficials d'Espanya.

Puig s'ha pronunciat així en el ple dels Corts, on la portaveu del PP, Isabel Bonig, li ha preguntat “què pensa fer per a garantir la llibertat dels valencians” i l'ha instat a ser “valent” i a derogar el decret del plurilingüisme, que la portaveu popular ha qualificat de “xantatge lingüístic”.

El ministre d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo, va advertir dimecres que no tolerarà cap discriminació per la llengua i acudirà a la Justícia si la Generalitat no canvia el decret de plurilingüisme en els col·legis, que solament dóna la màxima acreditació en anglès als quals estudien en valencià.

El president ha manifestat que si el ministre d'Educació “està preocupat per la discriminació lingüística, benvingut, som-hi”, i li ha recordat que, a la Comunitat Valenciana, la llengua que ha estat “minoritzada i discriminada ha sigut el valencià”.

Bonig ha considerat que el decret sobre plurilingüisme va a ser un “referent negatiu”, perquè és “limitatiu” de drets i llibertats, i ha anunciat que hauran d'anar a Europa “per a defensar la llibertat dels ciutadans valencians”.

El president ha explicat que el decret de plurilingüisme intenta “corregir errors del passat”, que han portat al fet que a la Comunitat Valenciana el 95% de xiquets dominen el castellà, el 30% el valencià i solament el 6,5% l'anglès, la qual cosa evidencia que el model del PP “havia fracassat estrepitosament”.

“Ni imposició, ni falta de llibertat”, ha manifestat Puig, qui ha sostingut que “no és raonable intentar polititzar permanentment aquesta qüestió”.

La portaveu popular ha lamentat que el Govern valencià utilitze l'educació “com a instrument d'enginyeria social, per a polititzar-la i per a ideologitzar-la”, i ha criticat que hagen “atacat” l'educació concertada, la lliure elecció de centre o de la llengua vehicular i la llibertat de càtedra.

Bonig ha recordat, en el 75 aniversari de la defunció del poeta Miguel Hernández, els versos en els quals deia “val més una gota de pura valentia, que un oceà covard”, i li ha demanat a Puig que “no siga covard”, derogue el decret i “defense la llibertat dels valencians”.

Etiquetas
stats