Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

El testaferro de Zaplana va usar huit ‘mariachis’ en societats panamenyes per a ocultar 6,4 milions a Andorra

L'expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana

Lucas Marco

València —

0

El registre del domicili barceloní del pare de l’exdiputada del PP en les Corts Valencianes, Elvira Suanzes, va oferir una grata sorpresa per als investigadors de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil que seguien la pista dels diners de la xarxa de l’exministre Eduardo Zaplana a l’estranger. La documentació trobada en l’habitatge de Saturnino Suanzes en la ronda del General Mitre –una de les zones amb la renda per capita més alta de Barcelona– va desvelar que el presumpte testaferro de Zaplana, Joaquín Barceló Llorens, tenia un compte en la Banca Privada d’Andorra (BPA) a través del qual la xarxa corrupta va moure 6,4 milions d’euros mitjançant quatre empreses panamenyes i una mercantil luxemburguesa que l’UCO vincula a la família Cotino.

Entre els anys 2004 i 2007 un compte de la BPA que la Guàrdia Civil adjudica “indiciàriament” Joaquín Barceló, presumpte testaferro de Zaplana, va ingressar 6.455.820 euros mitjançant ingressos en efectiu i transferències. D’aquests fons, 5,5 milions van ser distribuïts, com si es tractara d’un joc de nines russes, en diferents comptes de la BPA a nom de tres empreses panamenyes propietat de Joaquín Barceló, segons apunta l’UCO. No obstant això, segons les dades del Registre Mercantil de Panamà a què ha tingut accés aquest diari, en cap d’aquestes tres societats apareix per cap lloc el presumpte testaferro de Zaplana.

Si que hi apareixen huit ciutadans de nacionalitat panamenya vinculats a dos despatxos d’advocats. Es tracta de Melissa Bellido, Roberto Escolán, Leonardo López, Liza Bozzy, Rosibeth Escudero, Venus Illueca de Tulipano, Karina Estella Díaz Portuguez i Adán Arturo Illueca Herrando, quasi tots ells sospitosos habituals d’altres causes de presumpta corrupció a Llatinoamèrica.

Segons indica la documentació mercantil, l’agent resident a la República de Panamà de Plaza Fountains SA i de Puncak Services SA (dissolta el 2009) va ser el despatx d’advocats Soberon y Asociados (denominat més tard SF Abogados) fins a la renúncia formalitzada el 15 de gener de 2019. Cada societat tenia un capital social de 10.000 dòlars.

Aquest despatx que exerceix com a agent resident per a les empreses del testaferro de Zaplana s’ha vist implicat en el cas Odebrecht de corrupció massiva en uns quants països llatinoamericans. De fet, la publicació dos mesos abans de l’operació Erial d’un informe policial andorrà en què figurava la mercantil Plaza Fountains SA va alarmar el presumpte testaferro Joaquín Barceló, que va telefonar precisament a Saturnino Suanzes per dir-li que estava “cagat en els pantalons”, tal com va informar eldiario.es. En el cas de la mercantil Adua SA –dissolta el 14 de juny de 2011– l’agent resident era la firma d’advocats Illueca y Asociados. Aquest últim despatx apareix vinculat a una derivada del cas Odebrecht que implicaria un exdiputat mexicà.

Segons la documentació que manegen els investigadors de l’UCO, cadascuna de les societats panamenyes de Joaquín Barceló era titular de sengles comptes en la BPA. El compte bancari andorrà de la mercantil Puncak Services SA va rebre una transferència el 2 de febrer de 2007 de 5,5 milions des del compte inicial a què van injectar els 6,4 milions. Aquests fons es van distribuir més tard als comptes de la mateixa entitat bancària de les altres dues societats que la Guàrdia Civil vincula a Joaquín Barceló. Així, el compte de l’empresa panamenya Adua SA va rebre 1,5 milions el 2009 i la de Plaza Fountains SA ingressa 428.000 euros. Segons apunta el sumari del cas Erial, aquest compte s’hauria utilitzat des del 2006 fins a “l’actualitat”.

Etiquetas
stats