eldiario.es

9

El Suprem obri causa contra Rita Barberá pel blanqueig del PP de València

L’Alt Tribunal accedeix a la petició de la Fiscalia i investigarà l’exalcaldessa del PP en el marc de l’Operació Taula

El Suprem pensa que “és imprescindible” continuar la investigació sobre el blanqueig de diners i el paper de Barberá

El cas investiga les donacions de 1.000 euros que feien càrrecs i assessors del PP i que després es retornaven en metàl·lic, suposadament per a blanquejar diners d’origen il·lícit

El Supremo abre causa contra Rita Barberá por blanqueo de capitales en Valencia

La senadora i exalcaldessa de València, Rita Barberá EFE

El Tribunal Suprem investigarà l’exalcaldessa de València i senadora del PP, Rita Barberá, per presumpte blanqueig de diners del grup popular en l’Ajuntament de València a través d’operacions conegudes com a “barrufeig”, suposadament dutes a terme quan era alcaldessa d’aquesta ciutat.

La decisió del Suprem d’obrir causa contra Barberá es basa en l’informe favorable del fiscal i deriva de l’exposició raonada que va enviar a l’Alt Tribunal el Jutjat d’Instrucció número 18 de València, que investiga el denominat cas Imelsa. En la interlocutòria, el Suprem designa com a jutge instructor el magistrat Cándido Conde-Pumpido.

El titular d’aquest jutjat, Víctor Gómez, va elevar al Suprem la petició que Barberá fóra imputada per la mateixa raó que ho han estat els regidors i els assessors de l’Ajuntament de València: haver fet donacions de 1.000 euros al partit, que després es tornaven als donants en metàl·lic a fi de blanquejar els ingressos procedents de comissions il·legals.

L’Operació Taula per la qual el Suprem investiga Barberá és una peça separada del cas Imelsa en què estan imputats nou dels deu regidors del grup popular en l’Ajuntament valencià, a més de l’exvicealcalde Alfonso Grau. Per la seua condició de senadora, Barberá és l’única aforada del cas, i això ha obligat a portar la causa al Suprem. Hi ha en total 47 imputats.

La interlocutòria que dóna lloc a l’obertura de la causa assenyala que “és imprescindible” continuar la investigació sobre els indicis de blanqueig de diners i, en concret, sobre el paper que hi va poder exercir Barberá. El Suprem al·ludeix a una conversa en què es detalla el mètode de blanqueig per mitjà de donatius i en què es fa referència a Barberá, tot i que “sense fer-hi, respecte a ella, cap imputació concreta”.

No obstant això, el Suprem sí que destaca que el jutge Víctor Gómez pensa que Barberá està implicada en el sistema de donatius i que va destacar en el seu escrit que no tenia sentit investigar la resta de donants i no l’exalcaldessa. Gómez també va apuntar que Barberá mantenia una relació personal amb una de les investigades principals, la seua secretària, María del Carmen García-Fuster.

El jutge de València també va assenyalar que els investigats i els testimonis que havien reconegut el sistema de blanqueig per mitjà de donatius no van fer referència a la participació de Barberá. El Suprem també decreta en la interlocutòria que el procediment contra la resta dels acusats faça el seu camí en el jutjat de València, però que el jutge continue remetent informació que puga afectar l’exalcaldessa.

Muy Bien, has hecho Like

¿Qué tipo de error has visto?
¿La sugerencia que quieres realizar no está entre estas opciones? Puedes realizar otro tipo de consultas en eldiario.es responde.
Error ortográfico o gramatical Dato erróneo

¡Muchas gracias por tu ayuda!
El equipo de redacción de eldiario.es revisará el texto teniendo en cuenta tu reporte.

Comentar

Enviar comentario

Comentar

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha