eldiario.es

9

Síguenos:

Boletines

Boletines

La Fiscalia Anticorrupció amenaça amb destruir definitivament la llegenda del 'bon noi' de la família Pujol Ferrusola

L'informe del fiscal assignat al 'cas ITV', Fernando Maldonado, demana la imputació en el sumari del secretari general de CDC i fill de l'expresident Jordi Pujol, Oriol Pujol

Oriol Pujol pide prudencia y acusa al PP de no querer entender a Cataluña

Oriol Pujol, al costat del seu pare, l'expresident jordi Pujol, el passat 11 de setembre. Foto:Efe

Oriol Pujol Ferrusola havia aconseguit fins ara evitar que els seus cognoms lastaran seves possibilitats de fer carrera en política. Des que té ús de raó ha vist com el seu pare consagrava la seva vida a la seva idea del que havia de ser la reconstrucció nacional de Catalunya. I Oriol, per herència o per contagi, comparteix la mateixa passió que el seu pare. Amb una diferència, Oriol sempre s'ha mostrat obertament independentista.

I tot i així, és un tipus accessible, simpàtic, directe, intel l· ligent i, aparentment, sincer. La veritat és que abans que els seus amics de la infància fossin detinguts el 25 de març de l'any passat per organitzar una suposada trama per arreglar els concursos i les concessions de les estacions d'Inspeccions Tècniques de Vehicles (ITV) per enriquir-se, Oriol Pujol passava per ser un dels dirigents de Convergència Democràtica amb més projecció i no gràcies als seus cognoms, sinó, en diverses ocasions tot i ser fill de qui és.

Els investigadors del cas Campió, que es van trobar de rebot amb aquesta derivada catalana, han trobat un cúmul d'indicis que, en altres casos han provocat la condemna a l'ostracisme de més d'un personatge públic i, quan s'han provat o existia risc de fuga o de destrucció de proves, el seu ingrés a la presó. Encara que és cert que, en aquest cas, es tracta del secretari general del primer partit de Catalunya i s'imposa la prudència.

Els agents de la Unitat contra el Crim Organitzat (UCO) de la Policia, sota la direcció del Servei de Vigilància Duanera, seguien la pista de l'empresari gallec Jorge Dorribo, que es va autoinculpar per presumptes suborns pagats a l'ex ministre de Foment i exsecretari d' organització del PSOE José Blanco, van donar amb la trama per arreglar la concessió d'estacions d'ITV a Catalunya.

Durant l'estiu de 2011, els agents encarregats de les escoltes telefòniques de Dorribo intervenir una conversa entre l'empresari gallec i un dels suposats membres de la suposada trama de tripijoc de concessions d'ITV, el també empresari Sergio Pastor.

De les afirmacions d'aquest últim es deduïa clarament que es vanagloriava de la seva capacitat d'influència en sobre el Govern autonòmic de Catalunya que li podia reportar grans beneficis gràcies a l'adjudicació fraudulenta d'estacions d'ITV. De seguida va quedar clar el vincle entre Sergio Pastor, l'empresari Sergio Alsina, i els exalts càrrecs nomenats per Convergència Isidre Masalles i Josep Tous, i tots mantenien estretes relacions amb Oriol Pujol, almenys segons les converses intervingudes.

En aquell moment, el jutge va encarregar un informe a l'Agència Tributària, va incoar un nou sumari per la trama de les ITV i el va remetre a Barcelona. El cas va recaure en el jutjat d'instrucció número 9 de la capital catalana, el de la jutge Sílvia López Mejías, la mateixa que va instruir el cas Pallerols, que immediatament va decretar el secret de les actuacions.

Les investigacions a Barcelona, ​​però, van fer que es produïssin les primeres filtracions durant els primers mesos d'aquest any, el que comprometia les escoltes telefòniques. Així que la jutge va ordenar la detenció de Maselles, Tous, Pastor i Alsina el 25 de març i va aixecar el secret.

Va deixar així al descobert que els conspiradors de les ITV deien tenir el suport explícit d'Oriol Pujol. Al marge que la relació d'amistat que uneix el secretari general de CDC amb Alsina no és cap secret a Barcelona. A més, els tècnics d'Hisenda van constatar que l'esposa d'Oriol Pujol, Anna Vidal Maragall, havia facturat 200.00 euros al grup d'Alsina, Alta Partners, per una operació que no tenia res a veure amb les ITV, sinó amb la mediació en la venda de la seu de Sony a Viladecavalls a Ficosa.

Com no podia ser d'altra manera, els partits de l'oposició han anat aprofitant cada nova dada que apareixia sobre la investigació del cas per soscavar la credibilitat d'Oriol Pujol, especialment després de la massiva manifestació independentista que es va celebrar a Barcelona l'11 de setembre i que va portar al president de la Generalitat, Artur Mas, a convocar eleccions anticipades a mig mandat, convençut que CiU aconseguiria la majoria absoluta si prometia un referèndum d'autodeterminació.

Per molt que Oriol Pujol insistís a demanar empara a la justícia perquè ni tan sols havia estat citat com a testimoni, la jutge havia recollit en l'un acte una frase literal de l'informe dels perits: "Hi ha indicis racionals" que el secretari general de CDC estava involucrat en el pla.

I Oriol Pujol no és l'únic dirigent de Convergència implicat. De les converses intervingudes també es dedueix que els empresaris conspiradors mantenien puntualment informat al que fins novembre va ser mà dreta d'Artur Mas, Germà Gordó, ascendit fa una setmana a conseller de Justícia.

Finalment les eleccions es van celebrar el 25 de novembre i, lluny de complir-se el vaticini de Mas, CiU va perdre 13 diputats a favor d'Esquerra. Després de la celebració dels comicis, la investidura del president i el nomenament dels nous consellers, va concloure el període de gràcia que habitualment concedeixen jutges i fiscals als partits.

El 'cas Pallerols'

Dilluns passat havia d'iniciar el judici del cas Pallerols, però el fiscal va decidir immolar i oferir un pacte a Unió: renunciar al testimoni de Duran Lleida, penes que no impliquessin presó per als acusats del partit i que Unió reconegués el finançament il · legal i tornés el diners sostrets, prop de 400.000 euros. I Duran va acceptar.

Ahir a la nit va transcendir que la fiscalia, que ha assignat el cas de les ITV a l'últim lletrat que el fiscal general de l'Estat de Zapatero, Cándido Conde-Pumpido, va destinar a Anticorrupció el novembre de 2011, Fernando Maldonado, va presentar fa unes setmanes el informe en què demanava la imputació d'Oriol Pujol Ferrusola.

Tant els informes d'Hisenda com la posició de la Fiscalia donen raons a la jutge López Mejías per imputar Oriol Pujol. Com, a més, la magistrada ha suportat bona part dels gairebé 17 anys que ha durat la instrucció del cas Pallerols, és poc probable que estigui interessada en retenir aquesta causa.

Si finalment Oriol Pujol o fins i tot Germà Gordó resultessin imputats, la jutge haurà de inhibir-se en favor de la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè ambdós estan aforats. En mitjans judicials resulta evident que els magistrats del TSJC ja s'han resignat a haver de instruir la causa, encara que no mostren un particular entusiasme.

Les conseqüències de la imputació d'Oriol Pujol són imprevisibles. El 1984, tot just dues setmanes després que Jordi Pujol obtingués la seva primera majoria absoluta a Catalunya, dos fiscals llavors poc coneguts, Carlos Jiménez Villarejo i José María Mena, van presentar una querella contra Pujol i altres 24 consellers de Banca Catalana per la fallida fraudulenta de l'entitat.

El 1988, Pujol va ser exonerat després de ser presentat com una víctima del jacobinisme del PSOE el 1988. Fins 1995 no va perdre la majoria absoluta al Parlament. I tot i així, es va retirar com a president el 2003.

L'ombra permanent de la sospita

Sens dubte, el matrimoni compost per Jordi Pujol i Marta Ferrusola ha estat prolífic. Ni més ni menys que set fills, nascuts entre 1958 i 1969. I el més significatiu: Pujol va complir condemna entre 1960 i 1966 a la presó aragonesa de Torrero.

Quan el que més tard es convertiria en president de la Generalitat va ser empresonat per l'episodi conegut com Els fets de Palau-el general Franco va ser rebut amb un multitudinari Cant de la Senyera, himne oficiós de Catalunya, en un acte organitzat per Pujol-, el líder nacionalista i la seva dona amb prou feines portaven casats dos anys-van contraure matrimoni el 21 de juny de 1956 a Montserrat, com no podia ser d'altra manera-encara que comptava ja amb dos fills: Jordi, nascut el 1958, i Marta, nascuda només un any més tard.

Josep (1963), Pere (1965) i Oriol (22 de desembre de 1966) van ser concebuts durant les visites conjugals de Marta Ferrusola al penal de Torrero. Dels cinc primers fills del matrimoni Oriol va ser l'únic que no va conèixer la captivitat del seu pare per la seva oposició a la dictadura franquista.

Un cop en llibertat i com a president de Banca Catalana, la plataforma que li impulsaria a la presidència de la Generalitat, encara va tenir dos fills més, Mireia i Oleguer.

La llegenda sempre ha donat per fet que la majoria dels fills del matrimoni Pujol Ferrusola s'han beneficiat dels seus cognoms, amb l'aprovació de la mare, la indiferència del pare i la protecció d'un dels primers companys de viatge de Pujol, Lluís Prenafeta.

Fins fa un any, Oriol era l'únic al que se li concedia el benefici del dubte i es donava per fet que, si mai un Pujol torna a presidir la Generalitat seria ell. Ara tot està en l'aire.


Muy Bien, has hecho Like

¿Qué tipo de error has visto?
¿La sugerencia que quieres realizar no está entre estas opciones? Puedes realizar otro tipo de consultas en eldiario.es responde.
Error ortográfico o gramatical Dato erróneo

¡Muchas gracias por tu ayuda!
El equipo de redacción de eldiario.es revisará el texto teniendo en cuenta tu reporte.

Comentar

Enviar comentario

Comentar

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha