Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La PAH celebra el seu sisè aniversari ocupant un bloc d'habitatges a Barcelona

El bloc que ha ocupat la PAH al barri de la Bordeta. /ENRIC CATALÀ

Pau Rodríguez

L'emoció era evident en el rostre de la Yolanda. Quatre anys després de vendre el seu pis forçada pel banc i acumular un deute de 200.000 euros -pel qual UCI, financera del Banc Santander, exigeix també el pis dels seus pares, els avalistes-, la Yolanda i les seves filles han recuperat una llar. La PAH, que aquest diumenge celebra el seu sisè aniversari combatent desnonaments, ha ocupat un bloc d'una desena d'habitatges a Barcelona, un dels quals serà per Yolanda.

El des d'avui anomenat Bloc La Bordeta -per estar ubicat en el barri que porta aquest nom- és propietat de la Sareb. Amb aquesta ocupació, l'obra social de la plataforma d'afectats per la hipoteca ha alliberat ja 13 edificis de l'anomenat banc dolent. “Hem volgut aprofitar aquesta data per tornar a desobeir juntes recuperant un edifici fins ara mort, buit en mans d'especuladors de la Sareb”, assegurava la plataforma en un comunicat. Aquest edifici ja va ser ocupat per activistes antidesnonaments al novembre de 2011, encara que el van desallotjar al cap de pocs dies i des de llavors estava buit.

Davant la façana del bloc, la Yolanda i les seves filles compartien aquest migdia una paella amb altres desenes d'activistes i veïns. Celebraven l'aniversari de la PAH i l'ocupació de l'edifici. La Yolanda és una de les 2000 persones a tot Espanya que, a través de l'obra social de la PAH, han estat reallotjades en els últims anys en pisos buits propietat de bancs.

“És un punt de partida, per tornar a refer les nostres vides”, explica la Yolanda. No fa ni una setmana, aquesta mare de família explicava les conseqüències que els va comportar la pèrdua del pis a ella i les seves filles: des de 2011 viuen amb els seus avis en el seu pis, de dues habitacions. Les tensions derivades de la manca d'ingressos i d'una complicada convivència sense massa intimitat eren sovint una motxilla massa pesada per a les seves filles.

La PAH exigeix ara a la Sareb que cedeixi la gestió dels seus pisos buits “perquè recuperin el seu ús social”, entre ells el Bloc la Bordeta. “Si la Sareb ha estat rescatada amb diners públics, els seus pisos són de la ciutadania”, sentencien. “A través de la desobediència civil s'està aconseguint el que l'Administració no fa: donar solucions a la situació d'emergència habitacional que patim en l'actualitat”, sentencien.

La ILP, a punt d'entrar al Parlament

La ILP, a punt d'entrar al Parlament La iniciativa legislativa popular que impulsen la PAH, l'Aliança contra la Pobresa Energètica i l'Observatori DESC és a prop de les 50.000 signatures que permetrien la seva tramitació al Parlament de Catalunya. Des de la PAH informaven avui que els en queden menys de 10.000. Entre d'altres objectius de la ILP hi ha el d'establir per llei la dació en pagament, el lloguer social forçós dels pisos buits dels bancs per famílies que estiguin sense llar, o la paralització dels talls de subministraments bàsics a les llars que no puguin fer front a les factures de gas o electricitat.

La ILP també té en compte els que es queden sense casa per no poder pagar el lloguer. “Últimament ens trobem amb més casos d'impagament de lloguer”, constata Carlos Macías, de la PAH, situació que encara que no comporta acumulació de grans deutes com el cas de les execucions hipotecàries, sí que deixa igualment a famílies al carrer. El 2013, segons els comptes de la PAH, el 67% dels desallotjaments ja van ser de lloguers.

Etiquetas
stats