Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El PSOE convierte su Comité Federal en un acto de aclamación a Pedro Sánchez
Las generaciones sin 'colchón' inmobiliario ni ahorros
Opinión - El extraño regreso de unas manos muy sucias. Por Pere Rusiñol

La PAH manté l'ocupació de la seu del BBVA a Sabadell després de quinze dies

La PAH ocupa la seu del BBVA durant quinze dies.

João França

Sabadell —

Fa quinze dies que no hi ha activitat comercial a la seu del BBVA a Sabadell. És el temps que porta ocupada l'oficina principal de l'entitat per activistes de la PAH que demanen sense treva una resposta per als casos de deu famílies. El que tenen totes elles comú és que van contreure hipoteques amb avals i ara no només poden perdre la casa sinó que el banc també es pot quedar les dels seus familiars.

Marta Zabala, una de les afectades, va comprar un pis l'any 2005 i el seus pares la van avalar per un 15% del valor total. “Però em van dir que en 4 o 5 anys jo ja hauria pagat aquesta part i els treurien l'aval”, explica Zabala. En canvi, el que es va trobar quan el juliol del 2013 es va veure forçada a deixar de pagar la hipoteca per manca d'ingressos va ser que els seus pares constaven com a titulars del pis.

Una història similar explica Andrés Ucendo. “Quan vam signar la hipoteca a la meva mare li preocupava incloure els meus avis com a avalistes, però el banquer li va dir que en qüestió d'un any els treurien l'aval”. En canvi, s'han trobat el contrari. “Quan no vam poder pagar van començar a amenaçar-nos a treure'ns la casa a nosaltres i als meus avis”, diu.

La PAH posa la retirada d'aquests avals com a condició per aixecar l'ocupació de l'oficina i la jutgessa ha desestimat la sol.licitud de desallotjament per part del BBVA, que ha recorregut la sentència. Després de diversos intents de negociació l'entitat segueix reiterant la seva negativa. Després de la tensió dels primers dies d'ocupació, quan l'entitat va tancar l'oficina deixant els ocupants incomunicats i sense possibilitat d'aconseguir menjar de l'exterior —fet que s'ha repetit aquest matí—, els sabadellencs van rebre suport de PAH d'arreu del territori que van ocupar seus del BBVA fins que van tornar a obrir portes.

L'entitat va demanar fins dimecres passat per estudiar les propostes, però la PAH es va retirar de les negociacions donada la negativa del banc a treure els avals. El dijous l'entitat va respondre fent arribar propostes individuals a totes les famílies afectades, que segueixen reivindicant la negociació col.lectiva. Cap d'aquestes propostes inclou la retirada d'avals, sinó dacions parcials que mantenen un deute d'entre 15.000 i 100.000 euros que recaurien sobre els avalistes.

“Estem lluitant per aconseguir la dació total, perquè no puc pagar, i si es queden la casa, què més volen? Jo hauré de tornar a començar, vivint a casa dels meus pares, però no pot ser que a ells que estan jubilats els hi demanin 15.000 euros i puguin perdre la casa que ja tenen pagada”, reivindica Zabala.

Mentrestant mantenen l'ocupació, organitzant-se en comunitat i amb molts ànims. Més d'una afectada ja hi ha celebrat l'aniversari en aquests quinze dies. Aquesta setmana, però, augmenten la pressió i convoquen una setmana de lluita, que inclou accions contra l'entitat i una crida a que els clients retirin els seus diners, explica Deborah Serrano, portaveu de la PAH Sabadell. El dimarts 25 convoquen una manifestació a la ciutat.

Els afectats, per la seva banda, es mostren confiants. “Ho aconseguirem sí o sí, perquè és de justícia, no estem demanant res de l'altre món”, conclou la Marta.

Etiquetas
stats