Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

Rubalcaba i Navarro es reuneixen aquest dimarts per “enriquir” el pla federal

Rubalcaba i Navarro es reuneixen aquest dimarts a Barcelona.

Els líders del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, i PSC, Pere Navarro, buscaran aquest dimarts “enriquir” i “consolidar” el seu pla de reforma federal i marcar un calendari per als dos propers anys, en una reunió a Barcelona de la qual podria desprendre un document d'acords entre els dos partits. “Aquesta reunió ha de servir per establir quins són els camins i quins passos s'han de fer per estendre aquest consens al voltant d'una reforma que estimem que és imprescindible”, explicava en una entrevista a Efe el diputat autonòmic i membre de les executives del PSC i el PSOE, Miquel Iceta.

El diputat, que assistirà demà a la reunió i és un dels dirigents de més confiança de Pere Navarro, ha destacat la sintonia entre PSC i PSOE i ha reconegut que els socialistes catalans han trobat “un gran aliat” en Rubalcaba. La cimera socialista tractarà doncs de “donar continuïtat a l'esforç” de reforma constitucional i “omplir-la de contingut” amb un “calendari que és d'un o dos anys”, explica Iceta. “Haurem de treballar molt perquè aquesta proposta que vam acordar a Granada no es quedi només en aquest paper escrit que tenim, sinó que realment es pugui traduir en iniciatives polítiques, parlamentàries i d'estudi”, avançava el diputat.

La trobada entre els dos màxims dirigents dels socialistes espanyols i catalans, així com diversos membres de les seves respectives executives, serà dimarts, a les 10,30 h, la seu del PSC al carrer Nicaragua de Barcelona.

Segons han avançat a Efe fonts del PSC, el principal eix de la cita socialista a la capital catalana serà “avançar i consolidar” la proposta federal, tot i que també s'abordaran altres qüestions socials d'actualitat, com les polèmiques reformes de la Llei de l' avortament i la Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa (Lomce) per part del Govern del PP. El propòsit serà definir un “front comú” socialista davant aquestes qüestions “fonamentals”, de manera que es contempla, encara que no està assegurat, que els acords assolits en la reunió puguin acabar expressats en un document conjunt, segons les fonts consultades.

Actualment al capdavant de la Fundació Rafael Campalans, el laboratori d'idees del PSC i un dels llocs on es va començar a gestar la proposta federal il·luminada a Granada, Iceta ha considerat que aquell pacte és “un punt de partida magnífic” que, en tot cas, s'haurà d'“enriquir” a partir d'ara. Sense deixar d'estar “orgullosos de la feina feta” en un acord que va marcar les “línies mestres” a seguir, els socialistes són “conscients que aquí no es tanca res, sinó que servirà per obrir la clau a una reflexió en la qual no podem estar sols, nosaltres”.

“Quan es vol reformar, en una Constitució, un aspecte important i profund com és l'estructura territorial, no són reformes que es puguin improvisar, no és tocar un parell d'articles, sinó anar més llun . Però és un punt de partida excel·lent, perquè els temes fonamentals d'aquest malestar català hi són”, assenyala. Però, “evidentment -ha recordat-, no és una posició tancada de ho agafes o ho deixes, sinó que s'haurà enriquir, matisar i més posar en comú amb altres” .

En aquest procés, l'exnúmero dos dels socialistes catalans tornarà a tenir un paper clau en primera línia, ja que aquest mes es farà efectiva la seva reincorporació a les executives de PSC i PSOE, en una decisió personal del primer secretari, Pere Navarro. “El que ell vol és que jo segueixi alimentant aquest debat, proporcionant idees i iniciatives que facin avançar la reforma federal dels socialistes a Catalunya i Espanya. Aquesta serà la meva tasca fonamentalment a partir d'ara, tot i que ja porto un parell d'anys treballant en això des de la Fundació Campalans”, ha recordat.

Etiquetas
stats