Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Una denuncia de la extrema derecha lleva al límite al Gobierno de Sánchez
Crónica - El día que Sánchez se declaró humano. Por Esther Palomera
Opinión - El presidente Sánchez no puede ceder
Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Referèndum sense pregunta

Siscu Baiges

Aquest dissabte Federalistes d’Esquerres va organitzar un acte titulat Regeneració democràtica i reforma constitucional. Hi van participar els diputats Ramón Jáuregui (PSOE) i Joan Coscubiela (ICV). Representen dues visions diferents sobre com s’ha de plantejar el debat sobre la relació futura entre Catalunya i Espanya. Per exemple, el “dret a decidir” és per a Jáuregui un invent dialèctic per dissimular la voluntat independentista i per a Coscubiela un dret fonamental dels ciutadans.

El debat va ser prou tranquil, malgrat les diferències, fins que el president de Federalistes d’Esquerres, Manuel Cruz, va demanar Coscubiela si no li semblava desafortunat que el Parlament de Catalunya reclami al Congrés dels Diputats que li transfereixi el dret a celebrar una consulta, però sense comunicar-li quina pregunta pensa formular.

Coscubiela s’ho va prendre malament i li va recriminar que li fes aquesta interpel·lació, “sobretot tenint en compte que era el president de l’entitat organitzadora del debat”. No vaig entendre la crispada reacció del diputat d’ICV. Finalment, va acabar dient-li que quan es formuli la petició de la cessió de l’esmentada competència estatal, la pregunta ja estarà decidida.

Ho estarà?

El mateix dia del debat Jáuregui-Coscubiela, l’Assemblea Nacional Catalana (el govern a l’ombra de Catalunya des de fa mesos) aprovava que la pregunta ha de ser: “Vol vostè que Catalunya sigui un Estat independent?”. Si l’ANC vol que la pregunta sigui aquesta, la pregunta serà aquesta. Si més no, la que Artur Mas, presoner de l’ANC, proposarà. ERC, encantada de la vida. Però ICV?

La pilota torna al terreny de Coscubiela.

Quan el Parlament de Catalunya aprovi demanar al Congrés dels Diputats que li cedeixi puntualment el dret a convocar la consulta sobre la futura relació territorial de Catalunya amb Espanya, de fet li estarà demanant si li permet consultar els catalans sobre si volen o no que la comunitat en què viuen es converteixi en un Estat independent. A ICV aquest plantejament provocarà polèmica i divisions. Potser això explicaria l’empipada de Coscubiela.

A ICV li és més fàcil sumar-se a la proposta de reclamar al Congrés la competència per celebrar un referèndum sobre el futur de Catalunya que fer-ho per convocar una consulta teledirigida per Carme Forcadell.

En tot cas, si ja és difícil pensar que la majoria absoluta del PP acceptarà autoritzar el Govern català perquè convoqui un referèndum transferint-li excepcionalment aquesta competència, és del tot impensable que ho faci si la pregunta és la que es veu a venir.

Posats a dir-ho tot, val a dir que Escòcia encara no ha decidit tampoc quina serà la seva pregunta al referèndum que farà el 18 de setembre. Un argument que jugarà a favor dels partidaris de la cessió de la competència quan la reclamin a Madrid i el PP els respongui que primer s’aclareixin amb el text de la pregunta. Partidaris com el sobtadament empipat Joan Coscubiela de dissabte.

Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Etiquetas
stats