eldiario.es

Menú

¿I si el referèndum català fos tan fàcil com una modificació del reglament del Parlament?

Juan Moreno Yagüe, vicepresident tercer del Parlament andalús, s'ha reunit amb els diputats catalans per explicar un mètode legal que permetria que els ciutadans votessin directament cada mesura que es debatés al Parlament

El sistema que proposen suposaria habilitar un web de participació directa i restar els vots emesos pels ciutadans al total de representació dels diputats

Segons afirmen els seus promotors, aquesta mesura podria aplicar-se amb una simple reforma del reglament del Parlament i no se saltaria l'ordenament constitucional

- PUBLICIDAD -
El vicepresidente tercero del Parlametno andaluz, Juan Moreno Yagüe, explica a los diputados su propuesta

El vicepresident tercer del Parlament andalús, Juan Moreno Yagüe, explica als diputats la seva proposta

Fa molt temps, en una galàxia molt, molt llunyana hi havia naus que es desplaçaven a la velocitat de la llum, comunicacions hologràfiques i androides intel·ligents, però aquest gran avenç tecnològic no havia arribat al Senat de la República Galàctica, on seguia funcionant la representació delegada i el vot presencial. El problema del poc desenvolupament de les formes de participació política no és només cosa de Star Wars. A l'Espanya del segle XXI un ciutadà tampoc pot emetre el seu vot sobre una norma a debat en el seu parlament.

Però això pot canviar. Almenys així ho creu el vicepresident tercer del Parlament andalús i diputat de Podemos, Juan Moreno Yagüe, i el jurista Francisco Jurado, que aquest dijous han acudit a la Cambra catalana per explicar als grups la fórmula que han dissenyat per habilitar el dret a vot directe en qualsevol legislatiu, i que han adaptat per al Parlament català. Segons consideren, la ciutadania catalana podria exercir el seu dret a decidir, no només sobre l'autodeterminació de Catalunya sinó sobre qualsevol assumpte, amb una simple modificació del reglament del Parlament i sense saltar-se la Constitució, que preveu diferents vies de participació directa com la que proposen.

Votació directa i telemàtica

L'equip de juristes ha viatjat fins a Barcelona per reunir-se amb els diputats Lluís Corominas, de Junts Pel Sí, Esther Niubó, del PSC, Esperança García, del PP, Joan Josep Nuet, de CSQEP, i Albert Botran, de la CUP. El grup parlamentari de Ciutadans havia estat convidat però no ha assistit a la sessió. Davant els representants, els promotors de la Proposició de Llei de Reforma del Reglament del Parlament de Catalunya han explicat la seva fórmula, que passaria per habilitar una pàgina web on qualsevol ciutadà pugui votar una norma a debat.

El sistema de vot que proposen suposaria que els ciutadans no electes poguessin votar de manera telemàtica. Per cada vot emès per la ciutadania, es restaria un vot de la sobirania total representada pels diputats de la Cambra. De tal manera, si per exemple una norma fos votada per la meitat dels electors totals al territori, el vot dels diputats només comptaria la meitat del que compta ara. En canvi, si votés el 10% dels ciutadans, el vot dels diputats valdria el 90% del total. D'aquesta manera, un ciutadà tindria la possibilitat de "recuperar" la part de la sobirania en una votació que li interessi o en la qual pensi que la Cambra no li representa, mentre que podria delegar en la resta de votacions.

Segons ha exposat Jurado, el motiu de la seva proposta és que la democràcia tal com la coneixem va ser concebuda de forma representativa per la impossibilitat de reunir tot el cos electoral d'un país en una sola assemblea. "No obstant això, els mitjans telemàtics actuals sí que permeten reunir al cos electoral complet, fent que pugui votar una norma tanta gent com ho desitgi", ha assegurat. Així, la via que obren Yagüe i Jurado permetria "actualitzar el sistema parlamentari sense trencar-lo i sense contraposar representació a vot directe".

Catalunya, un lloc idoni per participar

Per què un equip que treballa al Parlament andalús ha acudit al Parlament català ha explicar aquesta possibilitat? "Perquè Catalunya és un lloc idoni per a això", explica Moreno Yagüe, "aquí hi ha un moviment que està reclamant decidir, participar. Això ens ha cridat l'atenció i ens ha motivat a venir aquí a explicar que es pot fer". Usant l'exemple que el diputat andalús ha utilitzat davant els diputats catalans, un vot telemàtic entre el total dels electors catalans permetria saber el grau de suport social a la declaració d'inici del procés independentista que el Parlament va aprovar l'inici de la legislatura, el que suposaria, de fet, una consulta d'autodeterminació.

Els diputats catalans assistents a la reunió han posat la pega de les diferències territorials. Segons ha apuntat Corominas, l'actual sistema electoral prima el vot de les circumscripcions menys poblades per assegurar que la majoria no s'imposa pel que fa a inversions en aquests territoris. També han considerat que un sistema així podria ser negatiu per al procés de deliberació, necessari en els processos electorals. Fora d'aquestes pegues, els diputats han considerat la proposta "interessant", i Joan Josep Nuet, de CSQEP, i Albert Botran, de la CUP, s'han mostrat disposats a estudiar-la.

Per la seva banda, Moreno Yagüe ha explicat que estan intentant que la seva proposta sigui introduïda a la cambra andalusa, encara que ho veu difícil per l'actual composició. Malgrat això, s'ha mostrat convençut que aquesta reforma arribarà, abans o després, ja que suposa "traslladar al camp polític alguna cosa que porta passant 20 anys" com és la "recerca constant de la ciutadania de manifestar la seva voluntat política a través de els mitjans telemàtics disponibles per a això".

- PUBLICIDAD -

Comentar

Enviar comentario

Enviar Comentario

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha