Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Compromís no donarà suport “de cap manera” a un Govern en què estiga Ciutadans

La senadora Dolors Pérez i els diputats Joan Baldoví i Enric Bataller en la seu de Compromís a València

Miguel Giménez

València —

El portaveu de Compromís en el Congrés dels Diputats, Joan Baldoví, ha assegurat aquest divendres que “de cap manera” votaran a favor d’un Govern de què forme part Ciutadans, així com també ha descartat una eventual abstenció. Baldoví, que ha oferit una roda de premsa a València acompanyat de la senadora Dolors Pérez i el diputat Enric Bataller, ha insistit en el fet que la seua aposta és per un acord semblant al del Botànic –subscrit per socialistes, Compromís i Podem, que ofereix suport parlamentari sense entrar en el Govern valencià– per a l’executiu central.

El portaveu de Compromís ha instat Pablo Iglesias –amb qui, acompanyat de Mònica Oltra, es reunirà aquest mateix divendres– i Pedro Sánchez -amb els socialistes es reuniran els pròxims dies– a seure a negociar; “no podem continuar amb declaracions aïllades”. Així doncs, Compromís secunda la proposta d’Alberto Garzón d’una negociació a quatre per a intentar aconseguir, primer de tot, un acord d’investidura i, posteriorment, de Govern.

Quant a la possibilitat d’incorporar-se a un possible Govern liderat per Sánchez, Baldoví ha insistit en el fet que no ho descarten, però que primerament s’ha d’arribar a un acord per a la investidura, “només estem treballant en aquesta línia”. Per a fer-ho, entre els punts que ha d’acceptar el PSOE hi ha el model nou de finançament autonòmic, un compromís per a solucionar el problema del deute històric de l’Estat amb la Comunitat Valenciana –actualment es calcula que ascendeix a 16.000 milions d’euros–-, augmentar les inversions (precisament aquest divendres el Tribunal Constitucional admetia a tràmit el recurs presentat per la Generalitat Valenciana) i l’obligació de retirar els recursos presentats per l’executiu de Rajoy contra algunes lleis valencianes.

Baldoví també ha volgut aclarir, en referència a les crítiques rebudes des d’unes comunitats determinades –principalment l’Andalusia de Susana Díaz– pel possible acord respecte del deute històric, que no es tracta d’una ‘agenda valenciana’ contra ningú, sinó que es tracta d’una qüestió de “sentit comú”, resoldre una situació “injusta” amb els valencians, “no es tracta d’una queixa ni de victimisme, es tracta que hem estat fora de l’agenda espanyola i hem passat d’un deute de 2.500 milions amb Eduardo Zaplana als 42.000 actuals, i no sols per mals governs”.

Descarten un eventual avanç electoral

Una altra de les qüestions a què ha fet referència el representant de la coalició valencianista ha estat a les paraules de Mariano Rajoy, el qual aquest dijous en una conversa amb el primer ministre britànic, David Cameron, mostrava el seu convenciment que Pedro Sánchez no aconseguirà prou acords per a la investidura, motiu pel qual assegurava que hi haurà eleccions generals el pròxim 26 de juny. Segons el parer de Baldoví, Rajoy, amb la seua frase “ha presentat la seua acta de defunció política”.

Per això, descarta que es produïsca un avanç electoral i s’ha mostrat confiat en la formació d’un nou executiu liderat per Pedro Sánchez, “digueu-me optimista, però fins al 2 de maig hi ha temps per a arribar a un acord”, que explica que ha de ser a quatre bandes –PSOE, Podem, Compromís i Unitat Popular–-. Aquest pacte, si s’hi arriba, haurà de ser ratificat pels quatre partits que formen Compromís (Bloc, Iniciativa, Els Verds i Gent de Compromís), “cadascun mitjançant la fórmula que considere oportuna”. Per a fer-ho, és imprescindible que PSOE i Podem es posen d’acord, ha conclòs Baldoví.

Etiquetas
stats