Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Feijóo se alinea con la ultra Meloni y su discurso de la inmigración como problema
Israel anuncia una “nueva fase” de la guerra en Líbano y crece el temor a una escalada
Opinión - Junts, el bolsillo y la patria. Por Neus Tomàs

La nova RTVV tira avant malgrat la fugida del PP

Els diputats del PP abandonen les Corts abans de la votació del president de la CVMC

Laura Martínez

El PP ja havia manifestat la seua disconformitat amb la nova radiotelevisió pública valenciana. Ho va fer impossibilitant l’elecció del primer candidat a president, Josep López, proposat pel PSPV, no acudint a diverses reunions per a buscar candidats alternatius i amb missatges continus de desaprovació pel que fa al procediment.

En el ple d’aquest dimecres, en què les Corts n’elegien el Consell Rector, el president i el Consell de la Ciutadania, tot el grup parlamentari i l’expopular Miquel Domínguez, en el grup dels no adscrits, s’han alçat del seient i han eixit de la cambra per no participar en la votació. “Hem decidit no participar en un procés en què se’ns ha assenyalat contínuament”, ha explicat la presidenta, Isabel Bonig. La líder popular s’ha mostrat molt enfadada amb la formació morada pel rebuig reiterat a Maite Fernández, membre provisional del Consell de la Ciutadania. “Demanem el vot separadament per a, si ells –Podem– veten la nostra candidata, poder vetar nosaltres també”, ha insistit la líder.

La votació s’ha fet en tres tandes amb els seients del PP a l’hemicicle buits. D’una banda el president, Enrique Soriano; de l’altra, els cinc membres del Consell Rector, l’un a proposta de cada partit, José Martínez Salas (C’s), Vicente Vergara (PSPV), Vicente Cutanda (PP), María Lozano (Podem) i Rafa Xambó (Compromís) i, finalment, els membres del Consell de la Ciutadania: Maite Fernández (PP), Mar García (Compromís) i Raquel Piqueras (Ciutadans).

El procediment s’ha elaborat mitjançant una llista en què cada diputat podia escriure els noms que considerara oportú per a cada organisme, i era possible no triar-ne cap o només un. Els membres eixirien sempre que obtingueren el suport de dos terços de la cambra, és a dir, 66 vots. Tots els membres del nou òrgan d’administració de RTVV han tingut aqueix suport, llevat de Maite Fernández, que ha obtingut 57 vots, ja que el seu propi partit estava fora de la cambra. A pesar del veto de Podem, amb els vots del PP tot el consell, inclosa la seua candidata, hauria eixit elegit per consens.

La resta dels grups parlamentaris s’ha mostrat profundament disgustats amb l’actitud del PP. “Se situen fora de la norma democràtica, és una actitud perillosa”, ha lamentat el president de la Generalitat, Ximo Puig, que ha assenyalat els populars com els “únics responsables” de la ruptura del consens, en la mateixa línia que el portaveu de Compromís, Fran Ferri. En Podem han considerat aquesta actitud com “un menyspreu a la democràcia” i han acusat el PP de boicotejar una televisió pública independent. De la seua banda, en Ciutadans han titlat aquest comportament de “lamentable” i han recordat que “si no els agradava el procediment, que hi hagueren posat condicions” com va fer la formació taronja amb el sostre de despesa.

A pesar de l’“espectacle” dels populars, les Corts han volgut destacar la voluntat de consens entre els grups parlamentaris per tirar endavant “la millor televisió possible” per als valencians.

Etiquetas
stats